Anhöriga slog larm om den försvunna mannen vid lunchtid på måndagen. I det skedet började polisen sitt sökande med bland annat en hundpatrull.

Några timmar senare spreds budet via sociala medier och allt fler frivilliga började delta i letandet. Uppropet gjordes av Folke West.

– Det bara råkade sig så att jag var och jobbade vid Essehemmet där mannen i fråga bor. Och då började folk prata om att han saknas.

De första frivilliga letade genom att kamma av området vid lands­vägen mellan Essehemmet och Lappfors. Det var dit han antogs vara på väg med sin cykel när han senast observerades.

Några timmar senare letade man också från luften när Gamlakarleby flygklubb fick i uppdrag från myndigheterna att starta sitt plan.

Men letandet förblev resultatlöst och lite innan klockan åtta på kvällen samlades styrkorna till ett spaningsmöte vid en rastplats. Vid det skedet deltog tre polispatruller och ett 40-tal frivilliga.

Polisens nya order var att man nu skulle överge landsvägen för att i stället leta på de mindre grusvägar som sträcker sig fån väg 68.

Flera av dessa vägar hade avsökts tidigare också, men eftersom man saknade en helhetsbild valde man att göra om allt från början.

Området mellan Överesse och Lappfors delades in i tre sektioner. På varje sektion ledde en polispatrull sökningen och tog hjälp av frivilliga i personbilar som systematiskt körde längs med alla små vägar och därefter rapporterade till polispatrullen.

Vid 21.30-tiden var eftersökningarna ännu fruktlösa. Men enligt polisen skulle letandet kunna fortsätta sent eftersom mörkret inte är något problem den här årstiden. Även det stora antalet frivilliga bidrog till att man skulle kunna vara uthålliga i sökandet.

Eftersökningarna fortsätter under tisdagen, både med polisens och frivilliga krafters hjälp.

Den försvunna är cirka 175 cm lång, rundlätt och flintskallig. Den försvunna är klädd i en ljus jacka och har ljusa byxor. Cykeln han använder är en röd damcykel. Observationer om den försvunne ombeds meddela till alarmcentralen genom att ringa 112.