Många av Ayia Napas lång­grunda sandstränder är perfekta för små barn. Till blå lagunen tar sig de flesta med utflyktsbåt, men en del hurtiga går och andra cyklar eller tar hyrbil eller taxi. Grillad bläckfisk och en sval cypriotisk Keo-öl - alltid rätt! Cypern

Cyperns bästa tid är nu

TT -
Cypern har några av Medelhavets finaste sandstränder. Avstånden är korta och man tar sig lätt runt ön med bil, buss eller cykel. Sol, värme och hett nattliv garanteras, men också avkoppling.

Ayia Napa lockar massor av turister under högsäsong. Intensivt nöjesliv och, inte minst, några av Medelhavets finaste sandstränder. Men högsommarsolen och hettan under juli och augusti kan bli tryckande, och omgivningarna bränns till en torr och trist jord- och kakifärg.

Reser man däremot redan nu är vädret på Cypern bättre än högsommar här hemma. Det gröna gräset och vildblommorna finns kvar och trängseln på stränderna är obefintlig.

Inte heller festandet har kommit i gång, vilket gör en och annan festprisse vilsen, men de som inte vill rumla runt natten lång rätt nöjda.

Fina stränder med len sand

Vi börjar vid havet: Ayia Napa har en handfull längre sandstränder och flera mindre i trånga vikar omgivna av vassa kalkstensklippor.

Den bästa stranden är tveklöst berömda Nissi Beach, för några år sedan vald till Europas bästa strand enligt Trip­­advisor.

Sandbottnen är ljuvligt len och det är väldigt långgrunt, något barnfamiljer älskar. Den delas av en smal sandbank som leder ut till en liten klippö med fin vy över kusten. Men populariteten har också lett till många strandnära höghushotell.

Till blå lagunen tar sig de flesta med utflyktsbåt, men en del hurtiga går och andra cyklar eller tar hyrbil eller taxi.

Till blå lagunen tar sig de flesta med utflyktsbåt, men en del hurtiga går och andra cyklar eller tar hyrbil eller taxi.Naturnära bad väntar på den nästan lika kända grannstranden Makronissos:

– Vi tycker det är skönast att bada här, säger Göran Andersson som är på sin tredje resa till Ayia Napa.

– Det är så välordnat och vänligt och maten är bra, lägger sambon Kristina till.

Makronissos är en vackert bågformad strand. Här har hotellen inte fått tränga sig på och historiens vingslag går att känna när man promenerar ut på klipporna i den södra änden, där det finns flera antika klippgravar.

Lugnt längre från centrum

Men bäst av Ayia Napas stränder är ändå den som ligger längst från centrum. En cykeltur på 20 minuter eller en ännu snabbare bussresa söderut ligger Ayia Tekla, med en sammetslen sandstrand.

Här är lugnt och grunt, och havet värms snabbt upp av solen. Stranden har fått sitt namn från den lilla kyrkan och grottkapellet strax intill.

Här finns inga hotell alls, men däremot en bra restaurang och ett antal solstolar till uthyrning. Lugnet är en lisa för själen och den långgrunda vadningen till den lilla vågbrytande ön hundra meter ut är ett lagom äventyr.

Perfekt för utflykter

Att hyra en cykel är perfekt, och lite motion kan behövas med tanke på alla godsaker som souvlaki, moussaka och grillad haloumi på menyerna.

Man tar sig lätt runt till de allra vackraste av kustens bad: Blå lagunen har ingen strand alls, bara vassa klippor. Men från klipporna kan man hoppa ned i ljuvligt turkost hav och njuta av en semesterkänsla som räcker länge. Många tar sig hit med utflyktsbåt, ett smidigt om än inte lika lugnt alternativ.

Cypern är som gjort för utflykter. Ön är så liten att även dess bortersta hörn gå att nå på en lång dagstur. Vi börjar med Trodosbergens kurviga vägar för att så småningom nå nordvästkustens i stort sett öde stränder.

Innan dess kan man stanna till vid toppen av det 1 952 meter höga berget Olympos där man har utmärkt skid­åkning mellan januari och mars och kan se spår av snö även i maj.

Finns även fina kloster

Eller så väljer man Kýkkoklostret, det mest kända av de många ortodoxa klostren i bergen, fyllt av fina fresker och mosaiker av senare datum. Ta chansen och köp söt inkokt frukt på klostrets bilparkering, delikatesser som hela valnötter eller gröna melon­skal är smaksensationer att ta med hem.

Närmare havet i nordväst slingar sig vägen precis intill FN:s vaktposter och man kan se ned på en liten turk­cypriotisk enklav som de civila för länge sedan har lämnat. Tyvärr är inte Cypernfrågan särskilt nära en lösning och den norra tredjedelen förblir kontrollerad av turkisk militär, efter den grekcypriotiska militärkuppen 1973.

Det går dock utmärkt att besöka den norra sidan. Flera övergångar är öppna, exempelvis i huvudstaden Nicosia.

En dagstur till den vackra antika hamnstaden Kyre­nia (Girne på turkiska) på nordkusten med buss från Nicosias turkcypriotiska del, eller kanske en heldag med hyrbil ut på Karpáshalvön är härligt.

Längst ut på halvön finns för övrigt öns mest maka­lösa sandstrand, den kilo­meterlånga Golden Beach, där man ofta är helt ensam med sanddynerna och havets vågor, till och med när Ayia Napas stränder för länge sedan är fullpackade under högsommaren.

Cypern

 • Allmänt: Många riktar blickarna mot Cypern nu när intresset för Turkiet minskat lite. Fina stränder lockar så klart, men öns behändiga storlek gör utflykter på egen hand till trevliga avbrott från solande, sand och salt hav.
 • Valuta: euro. Gott om uttagsautomater.
 • Säsong: Sommarväder från april till november. Även mitt i vintern håller havet 18 grader och på våren är det 22–25 grader i havet och lite mer i luften.
 • Sju bra restauranger
 • Captain Andreas: Vänlig familjedriven grekisk fiskrestaurang. Se www.facebook.com/captainandreasayianapa/
 • Limelight: Restauranger med över 30 år på nacken är en raritet i Ayia Napa, men Limelight har överlevt tack vare sina grillrätter, trots usel service. Se www.limelighttaverna.com
 • Stamna taverna: Familjedrivet matställe med genuin grekcypriotisk mat serverad i Ayia Napas äldsta hus. Se www.stamnatavern.com
 • Ttappis tavern: Härligt utbud av meze, men även typiska cypriotiska varmrätter. Se www.ttappistavern.com
 • Isaac tavern: Satsa på fisk, inte billigt, men gott på detta genuina ställe. Se www.facebook.com Isaac Tavern/info
 • La casa di Napa: Sugen på italienskt? Pasta för tio euro och fräscha sallader serveras i en skön trädgård.
 • Se www.lacasacy.com
 • Hokkaido: Poppis japansk restaurang med showande teppanyakikockar.
 • Se www.hokkaidocy.com
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan