NyhetsbildZoom
Patrik Back.

Viktiga dagar för Vasas vitalitet

Patrik Back -
Måndag är en viktig dag gällande Fiskstranden i Vasa. Tvålfabrikens öde avgörs på tisdag. Samma dag stänger Anttila för gott.

Centralapoteket flyttar in i Hartmanhuset. Det är bra att lokalen inte stor tom en längre period. Men det var säkerligen många som hoppades på att mer spektakulär verksamhet skulle bedrivas i det anrika­ huset där McDonalds huserat länge. Men ett apotek i en av stadens mest centrala byggnader – det är på något sätt symboliskt. Vasa centrum behöver injektioner.

Inledningen av nästa vecka är intressant när det gäller Vasa centrum – och stadsdelen Brändö. På måndag avgör stadsstyrelsen vilken före­tagare som vinner tävlingen om att bygga på Fisk­stranden. På tisdag stänger konkursdrabbade Anttila för gott. Samma dag fattar planeringssektionen beslut när det gäller Tvålfabrikens öde. Allt detta påverkar tillvaron i Vasa centrum. Det lär även den kommande renoveringen av Wasa Teater göra.

Många väljer att göra sina inköp i Stenhaga, vilket är förståeligt. Där finns många affärer på ett litet område – som är lätt och praktiskt att ta sig till med bil. Stenhaga står starkt.

Nu behövs injektioner i Vasa centrum. Verksamhet som gör centrum attraktivt, både för dem som bor i Vasa med omnejd – men även för turister. Den senaste tiden har präglats av dystra besked från till exempel Anttila och Wasalandia.

Fiskstranden är en av flera vackra platser med enorm potential i Vasa. Därför är stadsstyrelsens beslut – naturligtvis – viktigt. Michael Björklund, kock och företagare från Åland, är en av som hoppas på att få bygga på Fiskstranden.

– Ju fler restauranger nära varandra desto bättre­ för alla, sade Björklund i VBL (25.11) gällande att hans eventuella restaurang skulle vara belägen ­nära Faros.

Oavsett om det är Björklund – eller någon annan – som får förtroendet att ta sig an Fiskstranden så finns det en viktig poäng i hans resonemang. Flera­ restauranger nära varandra är bra. Flera konst­gallerier nära varandra är bra. Flera caféer ­nära varandra är bra – och så vidare. Det bildar attraktiva helheter. Naturligtvis ska man behålla rim, ­reson och realism i resonemangen – Vasa är en ­relativt liten stad och det uppstår naturligtvis inte konstnärsstadsdelar och restaurangkvarter som i storstäderna.

I debatten om Tvålfabriken har filosofie doktor­ Peter Ehrström pratat om hur identitet och historia kan skapa attraktiva urbana rum. Ett resone­mang som delvis fått gehör, eftersom plan­läggningen har ändrat i beslutsförslaget. Nu är ­meningen att åtminstone en del av dem som verkar i Tvålfabriken får stanna kvar i området.

När det gäller Fiskstranden – och många andra ­fina och viktiga platser i Vasa – så är stadsstyrelsens och entreprenörernas strävan förhoppningsvis att – som Ehrström talat om i Tvålfabriken­fallet – kombinera kulturarvet, stadens och platsens historia, den lokala identiteten med det nya.

Då det gamla avvecklas så brukar det – trots allt – ofta vara vitaliserande för stadsbilden. Förhoppningsvis får vi sådana injektionstecken nu.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan