NyhetsbildZoom
Andreas Hjulfors. Foto: Arkiv

Hjulfors lämnar SFP och går till KD

ÖT-VBL -
SFP-gruppens ordförande i Larsmo fullmäktige, Andreas Hjulfors, lämnar Svenska folkpartiet och ansluter sig till den Kristdemokratiska gruppen. Hjulfors kandiderar också för kristdemokraterna i vårens kommunalval.

- Redan för tio år sedan då jag gick med i politiken övervägde jag att ansluta mig till kristdemokraterna. Då tilltalades jag ändå mera av SFP och deras politik, säger Hjulfors i ett pressmeddelande.

Efter det har ändå mycket hänt. Partierna och deras politik har ändrats och utvecklas. I dagens SFP är det mycket svårt att få gehör för värdekonservativa åsikter.

-Samtidigt har Kristdemokraternas politik utvecklats i en mera konstruktiv, förtroendeingivande och allmänpolitisk riktning, där man lyckas vara brobryggare mellan partierna.

Hjulfors tilltalas mera av Kristdemokraternas än SFP:s oppositionpolitik.

- Kristdemokraterna ger regeringen negativ kritik då det är skäligt men vågar också ge erkänsla till regeringen då det är befogat. I och med den starka ställning som kristdemokraternas Peter Östman har inom partiet har man också lyft fram de svenska frågorna på ett förtjänstfull sätt säger Hjulfors.

Under sommaren och hösten övervägde Hjulfors också allvarligt att lämna politiken. Men eftersom han ännu känner sig motiverad att vara med och forma samhället vill han ställa upp i kommunalvalet. Avgörandet för avhoppet blev svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallins utspel kring eutanasin.

- Veteranpolitikern Henrik Lax driver även aktivt frågan genom medborgarintiativet. Wallin gjorde spörsmålet som enskild riksdagsman, men en majoritet av Svenska riksdagsgruppen är också mer eller mindre positivt inställda till eutanasi. Det ger en fingervisning om vad som komma skall. Man har ju sett hur det gått de senaste åren i olika värderingsfrågor. Då fick jag känslan att det är bättre att fly än illa fäkta, säger Hjulfors.

Det är inget lättvindigt beslut man tar då man överger ett parti där man varit aktiv och byggt upp nätverk under närmare 10 års tid.

- Det är ändå mera ärligt mot mig själv och mot väljarna att ställa upp för Kristdemokraterna. Det är ingen dramatik eller inre stridigheter som förorsakar avhoppet utan snarare ett konstaterande att Kristdemokraternas politik bättre motsvarar hans politiska värderingar. Därför tror Hjulfors att det inte blir något problem att samarbeta med SFP:are, varken lokalt eller nationellt, i frågor där vi har en samsyn.

Andreas Hjulfors 38 år och jobbar som rektor vid Näs skola i Larsmo

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Inrutat liv med firmor

JAKOBSTAD Företagaren Timo Mäkipelto fyller femtio och driver fyra företag. Ett av dem är Fanta Sea som han drivit i tio år nu.

Nyhetsbild

Svårskrämda gäss skräpar ner park

I år kom gässen tidigt till Karleby. En armada av fåglar sprider sin spillning till friluftsnjutarnas förtret.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländare populära på Island

FINLAND 100 – 1OO RÖSTER Isländska finlandssvensken Borgþór S Kjærnested, 74, jobbar med att skriva Finlands historia på isländska.

Nyhetsbild
Lokalt

Mindre sjukhus förlorar

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att ett märkligt spel pågår beträffande kretssjukhusens rätt att utföra dagkirurgiska ingrepp.

Mest läst senaste veckan