NyhetsbildZoom
Centrumhuset i Larsmo tas i bruk nästa år, vilket kostar kommunen 5,9 miljoner euro. Foto: Arkiv/Sofia Grankull

Centrumhuset fick sitt namn

Björn Bredbacka -
Hittills har det gått under arbetsnamnet Centrumhuset. Men nu har nybygget i Holm fått sitt officiella namn.

Namnet Equity har tagits fram av en arbetsgrupp som tillsattes av kommunstyrelsen i somras. Arbetsgruppen har sökt ett namn som har en historisk eller kulturell anknytning till Larsmo och som kan användas på svenska, finska och engelska utan översättning.

Equity är ett engelskt ord som betyder bland annat rättvisa, eget kapital och stamaktie.

Namnet är också historiskt förknippat med Larsmo och Finlands självständighetssträvanden. Fartyget, som lossade vapen, ammunition och sprängämnen vid Tolvmangrundet den 1.11.1917, hette som känt S/S Equity. Många av dåtida Larsmobor deltog i lossandet av S/S Equitys last.

Den nya fastigheten i Holm inrymmer bibliotek, välfärdsstation, gym och café. Enligt arbetsgruppen ska nybygget också ses som en milstolpe i kommunens utveckling, Larsmo fyller 150 år som självständig kommun 2017.

Huset tas i bruk första februari 2017.


Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan