Länder som inte är anslutna till Opec drar ned produktionen med 562 000 fat per dag enligt överenskommelsen, träffad i Wien.

I slutet av november enades Opecländerna om att skära ned sin egen oljeproduktion med 1,2 miljoner fat per dag, vilket fick oljepriset att skjuta i höjden.

Tidigare i veckan steg oljepriset något, och ett fat Brentolja för leverans i februari handlas nu för strax över 54 dollar. Sedan början på året har världsmarknadspriset på olja nästan fördubblats, från ovanligt låga 28 dollar fatet i januari.

– Jag tror att oljepriserna kommer att försätta att stiga nästa vecka, spår Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror vid banken SEB, till TT.

Schieldrop tror även att priserna kommer att fortsätta upp till 60 dollar per fat innan året är slut.

Thina Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea, säger att det ska bli intressant att se vad Ryssland egentligen menar med sin aviserade sänkning på 300 000 fat.

– Man vet inte från vilken nivå det är. Är det dagens produktionsnivå eller är det nästa års? De har ju egentligen tänkt öka produktionen med 300 000 nästa år. Om de tar det från nästa års snittnivå blir det en helt annan effekt, säger hon.