Kårkulla samkommun satsar som pionjär i Finland på att ta i bruk verksamhetsstyrningsmetoder i genomförandet av sin socialservice. Samkommunen har valt att investera i systemet OneClinic, som är ett integrerat ERP- och patientdatasystem.

IT-planerare Marius Brunberg på Kårkulla samkommun berättar att systemet just nu huvudsakligen används som ett anmälningsregister inom socialvården. Alla anmälningar som framställts för att utreda klienternas servicebehov och uppgifter om behandlingen av dessa införs i systemet.

– I praktiken hjälper systemet oss att utreda klienternas servicebehov, säger Brunberg i ett pressmeddelande.

De anställda inom socialvården kommer lättare åt den information de behöver, och informationen är tillgänglig på flera ställen än bara en arbetsplats. Rapporteringen förenklas, liksom även uppdateringen av klientuppgifter.

– Vi tror att systemet kommer att effektivisera vårt arbete avsevärt, säger Brunberg.



Nexamed som utvecklar OneClinic-systemet ingick förra våren ett samarbetsavtal med företaget KuntaPro. KuntaPro utvecklar ett system som heter Kuntax som används för administration av bland annat kommuner och social- och hälsovårdssektorn. I och med samarbetsavtalet integreras de båda systemen med varandra och data kan utbytas.

Esa Sairanen, utvecklingsdirektör vid KuntaPro, säger att den lösning som Kårkulla samkommun har valt visar vilken typ av datasystem som i framtiden kommer att användas för att uppnå de mål som uppställts för social- och hälsovårdsreformen.