NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Pensionär med brutet index

Henrik Othman -
Arbetspensionärernas missnöje är begripligt men att frångå det brutna indexet vore osolidariskt med kommande generationer.

I början av december inlämnades ett medborgar­initiativ till riksdagen, undertecknat av 85 000 människor, där man kräver att man återgår till att arbetspensionerna justeras i enlighet med löne­utvecklingen.

Medborgarinitiativet fångar det missnöje som grott sedan man för 20 år sedan övergick till den nuvarande beräkningsgrunden där arbets­pensionerna till 80 procent justeras enligt­ konsument­prisindex och förändringar i löne­inkomster påverkar bara 20 procent av ut­vecklingen.

Det är den här mekanismen som kallats för det brutna indexet och som gett upphov till stort missnöje och bland annat mängder av insändare på denna tidnings spalter.

Länge handlade kritiken om just missnöjes­yttringar på debattspalter och från talarstolar, men nu har den alltså nått riksdagen i ett upprop med före detta SDP-riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen som främsta talesperson.

Också det brutna indexet har hållit ­pensionärernas köpkraft i takt med konsumentprisutvecklingen, men i jämförelse med löne­utvecklingen ligger man långt efter då lönerna stigit snabbare än priserna.

Orättvist, tycker aktivisterna bland de drabbade.­ Många tillägger också: ”Vi har ju betalt pensionen själva”.

Och jo, så kan det ju synas.

Dessvärre är pensionsfrågan mer komplicerad än så.

Vårt pensionssystem är ett nollsummespel ­rentav med drag av pyramidspel.

När de stora årsklasserna dominerade arbetslivet och de som lyfte arbetspension var få i jämförelse med i dag genererades rentav ett överskott, och en del av de pensionsavgifter som betaldes då användes till löpande pensioner.

Med de stora årsklasserna som pensionärer och proportionellt sett färre som betalar pensions­avgifter är balansen en helt annan.

Dessutom är det en myt att arbetspensionen är något man ensam sparat åt sig själv. Arbets­tagarens pensionsavgift utgör bara en del av de pengar som fonderas, och de som i dag lyfter ­arbetspension får betydligt mera än vad de ­betalat in.

Helsingin Sanomat har räknat ut att 80 procent av den arbetspension som en 74-åring lyfter betalas av dem som i dag är i arbetslivet, bara 20 procent kommer från de fonderade medlen.

En höjning av pensionen nu måste alltså kompenseras med antingen höjda pensionsavgifter och därmed sänkta inkomster för dagens unga eller sänkta pensionsförmåner framöver.

En pensionshöjning enligt förslaget skulle betalas av barn och barnbarn till de pensionärer som nu skulle dra nytta av höjningen – om man nu inte skulle spara in på andra förmåner i stället. Ekvationen försvåras ytterligare av att antalet pensionärer kommer att öka medan de som betalar blir färre.

Framtidens stora utmaning handlar också i övrigt­ om det vi kallar för försörjningskvoten; förhållandet mellan antalet personer inom och utanför arbetslivet. Med den demografiska stuktur vi har i vårt land är den kvoten för Finlands del bland de ofördelaktigaste i världen.

Om man då inte som Kimmo Kiljunen föreslår ökar uttaget från pensionsfonderna, vilket man ­enligt honom gott skulle ha råd med då tillväxten i fonderna ska kunna bjuda på det.

Många experter tror annorlunda och pekar på de vaga och osäkra avkastningsförväntningarna.

HBL uppger (11.12) att Pensionsskyddscentralen räknat ut att pengarna skulle ta slut om 50 år om man skulle besluta som medborgarinitiativet föreslår.

Arbetspensionärernas missnöje är begripligt men att frångå det brutna indexet vore osolidariskt med kommande generationer. Den föreslagna ­modellen skulle dessutom passera obemärkt för dem som har de allra lägsta pensionerna.

För SDP är det besvärande att upproret leds av en partimedlem med hög profil som Kiljunen, och frågan är känslig för samtliga partier. Pensionärerna är många, alltmer aktiva och högljudda och vana att stå på sig.

Det kommer att krävas diplomati och politisk skicklighet att manövrera rätt i den här frågan och hålla kvar sina äldre väljare.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan