Under nyårsfirandet bjöds det också på musik. Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström höll nyårstalet framför rådhuset. Jakobstad välkomnade det nya året 2017 med ett magnifikt fyrverkeri.

Jakobstad firade med magnifikt fyrverkeri

Patrik Sundqvist -
Staden Jakobstad hälsade det nya året 2017 välkommet med ett magnifikt fyrverkeri på torget på nyårsafton.

Jakobstad inledde firandet av Finlands 100-årsjubileum med en nyårsfest på torget och ett storstilat fyrverkeri.

Åskådare i tusental hade sökt sig till stadens centrum för att bevittna det mäktiga spektakel som lyste upp ett centrum i förvandling till bland annat tonerna av Robbie Williams "Let me entertain you" och Jean Sibelius Finlandia.

Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström höll nyårstalet och kunde konstatera att staden förändrats mycket under republikens snart hundra år.

– I år har vi valt att tidigarelägga evenemanget med några timmar för att få flera människor hit, samtidigt är detta även starten på firandet av republiken Finland 100 år, säger Boström.

Boström tog också fasta på flera av de positiva förändringar som staden och stadens invånare fått uppleva under senare år

– Vi kan för Jakobstads del konstatera att vi nu har det bra förspänt med de stora investeringar som genomförts under de senaste åren. Jakobstads hamn med tillhörande farled har haft viktiga investeringar med bland annat en fördjupad farled och nya kajanläggningar, järnvägen har elektrifierats och infartsleder in till Jakobstad har förbättrats och förbättras hela tiden.

Boström påminde också åhörarna om vad han sade förra gången han höll nyårstalet, det vill säga 2011.

– Då konstaterade jag att det finns mycket planer kring Jakobstads torg. Campus Allegro-bygget pågick för fullt och det fanns planer för det så kallade bankkvarteret samtidigt som en parkeringsanläggning diskuterades. Husgrunden till Rådhuset krävde dyra åtgärder.

– I dag är allt detta genomfört och såväl stadsbilden som aktiviteterna i centrum har förändrats till något helt annat än vad de var då. Även Rådhusets grund är åtgärdad och huset står i dag på stadig grund.

I sitt tal tog Boström även upp stadens ekonomi. Han sade att kommunpolitikerna under den pågående mandatperioden hade som mål att få Jakobstads ekonomi i balans.

– Glädjande nog har vi lyckats med alla de förändringar som planerades, säger Boström.

Under firandet fick publiken också ta del av musikaliska inslag av Dennis Rönngård, Amanda Finnholm och en brassensemble.

Nyårsfesten den 31 december avslutades med det musikfyrverkeri som verkade uppskattas också av andra än stadens invånare, vilket bekräftades av de långa bilköer som bildades vid stadens utfarter efteråt.

Man kan också konstatera att publiken på torget var yngre – och nyktrare – än många andra gånger när staden Jakobstad firat nyår. Den tidiga timmen gjorde att barnfamiljerna var fler än vanligt.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan