NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml). Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Orpo: Skyll inte på Samlingspartiet

Marcus Lillkvist -
Finansminister Petteri Orpo (Saml) talar ut i en intervju i Pohjalainen. Han säger att Vasa kommer att gynnas i slutändan.

När striden om Vasa centralsjukhus var som hetast i december beskylldes Samlingspartiet för att vara det regeringsparti som allra hårdast höll fast vid lösningen med tolv så kallade fulljourssjukhus.

Det förekom rykten om att både Centern och Sannfinländarna var redo att gå med på en 12+1-lösning där även Vasa centralsjukhus hade fått omfattande jour.

Nu talar Petteri Orpo ut i frågan.

– Det är orättvist att anklaga Samlingspartiet för de beslut som i tiden fattades tillsammans med de andra regeringspartierna. Jag anser att det är ytterst tråkigt att Samlingspartiet har fått bära skulden, säger Orpo till Pohjalainen.

I intervjun vill Petteri Orpo även fokusera på den rapport som väntas nå Social- och hälsovårdsministeriet nästa vecka och som handlar om hur operationsverksamheten ska centraliseras i landet.

– Jag har fått en sådan uppfattning att man inte kommer att föreslå några stora förändringar gällande utbudet av operationsverksamheten i Vasa, säger Orpo till tidningen som i en följdfråga konstaterar att den ansvarige utredaren Petri Virolainen från Åbo universitetscentralsjukhus tidigare i en rapport slagit fast att operationerna ska koncentreras till de tolv sjukhusen.

På den frågan svarar Orpo så här:

– Jag vill inte gå djupare in på vad den nya rapporten kommer att föreslå, men utifrån de diskussioner som har förts har jag fått uppfattningen att rapporten stöder Vasa centralsjukhus.

Orpo får också frågan om andra sjukhus kommer att drabbas mer på bekostnad av att Vasa får behålla mer. I sitt svar resonerar Orpo kring regionala skillnader som bör tas i beaktande och som enligt hans uppfattning "stöder Vasa".

Petteri Orpo tar också ställning för tvåspråkigheten och säger att han har bett att sjukhusledningarna i Åbo, Björneborg och Vasa samlas för att komma överens om hur man på bästa sätt tryggar servicen.

Andra läser just nu

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan