NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Hakkarainen gjorde det igen

Henrik Othman -
Där verklighetskollen förpassas från scenen rycker populismen in.

”Vi måste sluta dalta. Muslimerna ska ut ur landet. Alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer”. Den formuleringen av riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) renderade honom i onsdags 20 euro i dagsböter.

Formuleringarna – och lite till – stod att läsa på Hakkarainens Facebooksida efter terrorattacken i franska Nice i somras.

Enligt Mellersta Finlands tingsrätt i ­Jyväskylä ­utgör Hakkarainens formuleringar hets mot folkgrupp och den fällde honom mot sitt ­nekande. ­Bötesstraffet innebär med Hakkarainens in­komster 1 160 euro.

Hakkarainen har meddelat att han nöjer sig med domen och inte kommer att överklaga den men kallar processen för en häxjakt.

Hakkarainen inte bara bestred sitt brott, enligt hans försvarsadvokat Antti Kauronen ska han ­inte ens ha känt till att det existerar någon lag som förbjuder hets mot folkgrupp. Enligt försvaret ska Hakkarainen ha fått vetskap om paragrafen först då han polisanmälts och inte ha skrivit som han skrev om han vetat om lagen.

Försvaret framhöll också, skriver Helsingin ­Sanomat, att Hakkarainen är sågägare, inte akademiker och ”enbart gör sig till tolk för vad hans folkgrupp känner”.

Försvarets plädering är pinsamt tunn.

• Okunskap om lagen befriar en inte från rätts­liga påföljder.

• En riksdagsledamot kan förutsättas känna till och följa lagen i ännu högre grad än ”vanliga” ­medborgare.

• Hakkarainen talar mot bättre vetande då han påstår att han inte känt till lagen. Redan 2013 var han en av undertecknarna då en grupp sann­finländare med Jussi Halla-Aho i spetsen yrkade på att lagen om hets mot folkgrupp skulle skrivas om eftersom den inskränker på yttrandefriheten.

Formuleringen om terrorister och muslimer är klatschig men illa uppbyggd. Man ska inte förväxla islam med islamism, minnas att en överväldigande­ majoritet av offren för islamistisk terror är goda muslimer och framför allt komma ihåg att utsagan om att alla terrorister är muslimer inte är sann. Anders Behring Breivik är inte den enda svarta svan som jävar det påståendet.

Formuleringen om att Teuvo Hakkarainen ­enbart gör sig till tolk för vad hans folkgrupp känner­ är intressant och symptomatisk. I augusti­ 2015 berättade Sannfinländarnas partisekreterare­ Riikka Slunga-Poutsalo om en man från Kosovo som av FPA fått veta att han inte behöver ­arbeta ­eftersom samhället står för hans uppehälle. Då man ifrågasatte sanningshalten i historien sade hon att historien inte alls behöver vara sann men att ”det är så här människor uppfattar verklig­heten”.

Där verklighetskollen förpassas från scenen ­rycker populismen in.

Facebookuppdateringen var långt ifrån Hakka­rainens första klavertramp. Redan under som ­nyinvald riksdagsledamot under sin första ­period 2011 väckte han uppmärksamhet med uttalande om ”negergubbar” och imitation av böneutropare.­ Han har också föreslagit att ”bögar, lesbiska och ­somalier” borde förflyttas till Åland för att se vilket­ idealsamhälle de kunde bygga där. För detta, ­liksom något tidigare uttalande, har han varnats av sin riksdagsgrupp. Detta hindrade inte Hakkarainens anhängare att välja in honom på nytt 2015.

Förmodligen är väljarnas gåsrygg lika hal då ­nyheten om Hakkarainens böter når dem.

I ­populisternas världsbild är en Hakkarainen eller­ Slunga-Poutsalo sanningssägare och andra kanaler lögnaktiga PK-medier.

Teuvo Hakkarainen är den sjätte sannfinländaren som dömts för hets mot folkgrupp.

För sina anhängare är han förmodligen martyren som offrats på den politiska korrekthetens altare.

Återstår att se hur hans riksdagsgrupp och partiordförande reagerar.

Timo Soinis balansgång har varit svår mellan den seriösa trovärdighet som krävs av ett regerings­parti och stödet från de väljare som står bakom Sannfinländarnas främlingsfientliga fraktion. I sin strävan att både få äta kakan och ha den kvar har han oftast valt att vifta bort kritiken eller helt ­enkelt tiga.

Nu vore det klädsamt med ett ”aja baja”.

opinion
Opinion
21.1 kl 08:19
Opinion
21.1 kl 08:18
Visa fler
Senast publicerat
Visa fler
Andra läser just nu
Lokalt
05.2 kl 08:16
Utrikes
21.1 kl 22:48

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan