NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Hakkarainen gjorde det igen

Henrik Othman -
Där verklighetskollen förpassas från scenen rycker populismen in.

”Vi måste sluta dalta. Muslimerna ska ut ur landet. Alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer”. Den formuleringen av riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) renderade honom i onsdags 20 euro i dagsböter.

Formuleringarna – och lite till – stod att läsa på Hakkarainens Facebooksida efter terrorattacken i franska Nice i somras.

Enligt Mellersta Finlands tingsrätt i ­Jyväskylä ­utgör Hakkarainens formuleringar hets mot folkgrupp och den fällde honom mot sitt ­nekande. ­Bötesstraffet innebär med Hakkarainens in­komster 1 160 euro.

Hakkarainen har meddelat att han nöjer sig med domen och inte kommer att överklaga den men kallar processen för en häxjakt.

Hakkarainen inte bara bestred sitt brott, enligt hans försvarsadvokat Antti Kauronen ska han ­inte ens ha känt till att det existerar någon lag som förbjuder hets mot folkgrupp. Enligt försvaret ska Hakkarainen ha fått vetskap om paragrafen först då han polisanmälts och inte ha skrivit som han skrev om han vetat om lagen.

Försvaret framhöll också, skriver Helsingin ­Sanomat, att Hakkarainen är sågägare, inte akademiker och ”enbart gör sig till tolk för vad hans folkgrupp känner”.

Försvarets plädering är pinsamt tunn.

• Okunskap om lagen befriar en inte från rätts­liga påföljder.

• En riksdagsledamot kan förutsättas känna till och följa lagen i ännu högre grad än ”vanliga” ­medborgare.

• Hakkarainen talar mot bättre vetande då han påstår att han inte känt till lagen. Redan 2013 var han en av undertecknarna då en grupp sann­finländare med Jussi Halla-Aho i spetsen yrkade på att lagen om hets mot folkgrupp skulle skrivas om eftersom den inskränker på yttrandefriheten.

Formuleringen om terrorister och muslimer är klatschig men illa uppbyggd. Man ska inte förväxla islam med islamism, minnas att en överväldigande­ majoritet av offren för islamistisk terror är goda muslimer och framför allt komma ihåg att utsagan om att alla terrorister är muslimer inte är sann. Anders Behring Breivik är inte den enda svarta svan som jävar det påståendet.

Formuleringen om att Teuvo Hakkarainen ­enbart gör sig till tolk för vad hans folkgrupp känner­ är intressant och symptomatisk. I augusti­ 2015 berättade Sannfinländarnas partisekreterare­ Riikka Slunga-Poutsalo om en man från Kosovo som av FPA fått veta att han inte behöver ­arbeta ­eftersom samhället står för hans uppehälle. Då man ifrågasatte sanningshalten i historien sade hon att historien inte alls behöver vara sann men att ”det är så här människor uppfattar verklig­heten”.

Där verklighetskollen förpassas från scenen ­rycker populismen in.

Facebookuppdateringen var långt ifrån Hakka­rainens första klavertramp. Redan under som ­nyinvald riksdagsledamot under sin första ­period 2011 väckte han uppmärksamhet med uttalande om ”negergubbar” och imitation av böneutropare.­ Han har också föreslagit att ”bögar, lesbiska och ­somalier” borde förflyttas till Åland för att se vilket­ idealsamhälle de kunde bygga där. För detta, ­liksom något tidigare uttalande, har han varnats av sin riksdagsgrupp. Detta hindrade inte Hakkarainens anhängare att välja in honom på nytt 2015.

Förmodligen är väljarnas gåsrygg lika hal då ­nyheten om Hakkarainens böter når dem.

I ­populisternas världsbild är en Hakkarainen eller­ Slunga-Poutsalo sanningssägare och andra kanaler lögnaktiga PK-medier.

Teuvo Hakkarainen är den sjätte sannfinländaren som dömts för hets mot folkgrupp.

För sina anhängare är han förmodligen martyren som offrats på den politiska korrekthetens altare.

Återstår att se hur hans riksdagsgrupp och partiordförande reagerar.

Timo Soinis balansgång har varit svår mellan den seriösa trovärdighet som krävs av ett regerings­parti och stödet från de väljare som står bakom Sannfinländarnas främlingsfientliga fraktion. I sin strävan att både få äta kakan och ha den kvar har han oftast valt att vifta bort kritiken eller helt ­enkelt tiga.

Nu vore det klädsamt med ett ”aja baja”.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan