De sociala kontakterna är en viktig bakgrundsfaktor till österbottningarnas välmående. Enligt Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland, syns det preventiva arbetet för bättre mental hälsa i Österbotten i statistiken.

HS: Österbottningar mår bättre än genomsnittet

Linn Övergaard -
Företagsamhet, sociala rikedomar och god gemenskap är österbottningarnas framgångsrika recept på lycka. Jämfört med invånarna i östra och norra Finland mår man bäst i Österbotten, skriver Helsingin Sanomat.

Trots att finländare lever längre och har en god fysisk hälsa är depressioner allt vanligare. Men det finns regionala skillnader i finländarnas välbefinnande. Det visar Helsingin Sanomats kartläggning av hur stor andel av kommuninvånarna i tre olika ålderskategorier som mottagit ersättning för depressionsmediciner. Källan som använts är statistik från Institutet för hälsa och välfärds databas Sotkanet

Flest läkemedelsrecept för depression skrivs ut i Norra Savolax och Norra Karelen och minst recept skrivs ut i de österbottniska kommunerna.

Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland, säger till Helsingin Sanomat att en delorsak till Österbottens placering i statistiken är österbottningarnas sociala tillgångar.

Zoom

Enligt Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland, syns det preventiva arbetet för bättre mental hälsa i Österbotten i statistiken. Foto: Sami Liukkonen


Andra bakgrundsfaktorer är finlandssvenskarnas sociala välbefinnande och livsattityd och den finskspråkiga befolkningens företagsamhet i Södra Österbotten. En annan vägande orsak till siffrorna i Österbotten är det preventiva arbetet för mental hälsa. Wahlbeck hänvisar till Institutet för hälsa och välfärds projekt Österbotten som utvecklat mentalvårds- och missbruksarbetet i regionen.

De största orsakerna till varför finländare drabbas av depression är alkohol och dåliga erfarenheter i barndomen.

– I bakgrunden finns kombinationen alkohol och depression. Ett överdrivet intag av alkohol ökar risken för depression och bakom social ångest finns ofta alkoholproblem, säger Wahlbeck.

Enligt Wahlbeck hittar man ofta orsaker till depression i barndomsåren, till exempel genom mobbning i skolan eller stränga föräldrar.


Sök efter statistik från din hemkommun på Institutet för hälsa och välfärds databas Sotkanet!

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Inrutat liv med firmor

JAKOBSTAD Företagaren Timo Mäkipelto fyller femtio och driver fyra företag. Ett av dem är Fanta Sea som han drivit i tio år nu.

Nyhetsbild

Svårskrämda gäss skräpar ner park

I år kom gässen tidigt till Karleby. En armada av fåglar sprider sin spillning till friluftsnjutarnas förtret.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländare populära på Island

FINLAND 100 – 1OO RÖSTER Isländska finlandssvensken Borgþór S Kjærnested, 74, jobbar med att skriva Finlands historia på isländska.

Nyhetsbild
Lokalt

Mindre sjukhus förlorar

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att ett märkligt spel pågår beträffande kretssjukhusens rätt att utföra dagkirurgiska ingrepp.

Mest läst senaste veckan