Sverige ska ha enbart förnybar el 2040

FNB-TT -
Hundra procent förnybar el 2040 och kraftiga effektiviseringar av energianvändningen.

Den svenska energikommissionens slutbetänkande har nu lagts fram och energiminister Ibrahim Baylan (Socialdemokraterna) vill få igenom förslagen i riksdagen före valet 2018.

I juni 2016 enades Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet efter utdragna förhandlingar om den långsiktiga energipolitiken. Det som nu presenteras är de konkreta förslagen av den blocköverskridande överenskommelsen.

Men två av de tre partier som inte är med i uppgörelsen, Liberalerna och Sverigedemokraterna, håller inte med om det. Båda vill ha ett mål om hundra procent fossilfri elproduktion 2040 i stället för hundra procent förnybar, för att inte missgynna kärnkraft. Båda anser att sol och vindkraft subventioneras alldeles för mycket, till nackdel för kärnkraftsel och leveranssäkerhet.

Möjligheten att ersätta gamla kärnkraftsreaktorer med nya finns kvar från Alliansregeringens överenskommelse från 2009. Det finns inget stoppdatum för kärnkraften.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Inrutat liv med firmor

JAKOBSTAD Företagaren Timo Mäkipelto fyller femtio och driver fyra företag. Ett av dem är Fanta Sea som han drivit i tio år nu.

Nyhetsbild

Svårskrämda gäss skräpar ner park

I år kom gässen tidigt till Karleby. En armada av fåglar sprider sin spillning till friluftsnjutarnas förtret.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländare populära på Island

FINLAND 100 – 1OO RÖSTER Isländska finlandssvensken Borgþór S Kjærnested, 74, jobbar med att skriva Finlands historia på isländska.

Nyhetsbild
Lokalt

Mindre sjukhus förlorar

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att ett märkligt spel pågår beträffande kretssjukhusens rätt att utföra dagkirurgiska ingrepp.

Mest läst senaste veckan