I den inledande diskussionen om budgetramen lyfte styrelseordförande Seppo Rapo (Saml) upp underskottet. Stadsdirektör Tomas Häyry och Toni Laturi presenterar Gigafactory.

Gigafabrik får intresseförening

Anders Strandén -
Stadsstyrelsen beslutade på måndagen att grunda en förening med syfte att jobba för etableringen av Teslas batterifabrik i Vasa.

Föreningens verksamhet går ut på att uppmuntra samarbetet mellan invånare, företag, samfund, stiftelser och kommuner kring utvecklingen av regionen på olika sätt. Bland annat nämns ökandet av det energitekniska kunnandet och etableringen av nya företag.

– En anledning till att föreningen grundas just nu är att vi från stadens sida vill vara proaktiva och visa att det finns en organisation kring frågan. Med tanke på att det nästa vecka ordnas ett kick off-möte för Vasas och regionens engagemang kring projektet tyckte styrelsen att det var lägligt, säger Seppo Rapo (Saml), styrelseordförande.

Kick off-mötet ordnas den 19 januari på Domus Bothnica, Universitetsstranden. Mötet pågår hela dagen mellan klockan 9 och 16. I programmet ingår bland work shop-arbete.

Vasa stad gick i början av december i fjol ut med uppgiften om att jobba för etableringen av Teslas batterifabrik i Europa.

Projektets första del går ut på att utreda var en fabrik kunde placeras, hurdan infrastruktur och logistik den behöver.

Målet är att skapa en bild av vad Vasa tillsammans med intressenter i övriga Finland kan erbjuda för att vara ett av de ställen som kan erbjuda Tesla en konkurrenskraftig placering för sin fabrik.

Det handlar om Teslas andra batterifabrik. Investeringen uppskattas ligga på fem miljarder dollar och ge jobb åt drygt 6 000 personer.


Artikeln korrigerad 10.1.2017: Investeringen uppskattas ligga på fem miljarder dollar - inte fem miljoner.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan