Arkivbild. Seppo Rapo (Saml). Stadsdirektör Tomas Häyry och Toni Laturi presenterar Gigafactory.

Gigafabrik får intresseförening

Anders Strandén -
Stadsstyrelsen beslutade på måndagen att grunda en förening med syfte att jobba för etableringen av Teslas batterifabrik i Vasa.

Föreningens verksamhet går ut på att uppmuntra samarbetet mellan invånare, företag, samfund, stiftelser och kommuner kring utvecklingen av regionen på olika sätt. Bland annat nämns ökandet av det energitekniska kunnandet och etableringen av nya företag.

– En anledning till att föreningen grundas just nu är att vi från stadens sida vill vara proaktiva och visa att det finns en organisation kring frågan. Med tanke på att det nästa vecka ordnas ett kick off-möte för Vasas och regionens engagemang kring projektet tyckte styrelsen att det var lägligt, säger Seppo Rapo (Saml), styrelseordförande.

Kick off-mötet ordnas den 19 januari på Domus Bothnica, Universitetsstranden. Mötet pågår hela dagen mellan klockan 9 och 16. I programmet ingår bland work shop-arbete.

Vasa stad gick i början av december i fjol ut med uppgiften om att jobba för etableringen av Teslas batterifabrik i Europa.

Projektets första del går ut på att utreda var en fabrik kunde placeras, hurdan infrastruktur och logistik den behöver.

Målet är att skapa en bild av vad Vasa tillsammans med intressenter i övriga Finland kan erbjuda för att vara ett av de ställen som kan erbjuda Tesla en konkurrenskraftig placering för sin fabrik.

Det handlar om Teslas andra batterifabrik. Investeringen uppskattas ligga på fem miljarder dollar och ge jobb åt drygt 6 000 personer.


Artikeln korrigerad 10.1.2017: Investeringen uppskattas ligga på fem miljarder dollar - inte fem miljoner.

Senast publicerat
Visa fler
Andra läser just nu
Lokalt
05.2 kl 08:16
Utrikes
21.1 kl 22:48

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan