NyhetsbildZoom
Conan O'Brien gratulerar det hundraåriga Finland – och tipsar om att välja en somrigare och grillvänligare tidpunkt nästa gång självständigheten ska utlysas. Foto: Skärmdump från Youtube

Också Conan säger grattis

Christine Smedberg -
Finlands 100 år av självständighet firas inte bara här hemma. Även i USA uppmärksammas jubileumsåret med bland annat midsommarfest, julfestival, videohälsningar från kändisar – och en kringresande bastu.

– Hej alla mina vänner i Finland. Jag vill bara gratulera er till en gigantisk milstolpe: era hundra år av finländsk självständighet!

– Bara ett förslag: Om ni någonsin utropar er självständighet igen, välj ett datum på sommaren när vädret är fint. Det gjorde vi i USA, fjärde juli. Det är ju lite svårt att grilla i Finland i december. Men, det där bestämmer ju ni.

Hälsningen i videoform kommer från den amerikanska tv-personligheten Conan OBrien – som avslutar med att höja ett glas Koskenkorva för sina finländska vänner.

OBrien har ett speciellt band till Finland efter att han i sin talkshow "Late Night With Conan OBrien" ofta påtalade hur mycket han tycker att han påminner om president Tarja Halonen till utseendet och år 2006 också besökte Finland och fick träffa president Halonen.


Videon med OBrien är den första i en rad videohälsningar från kända Finlandsamerikaner eller Finlandsvänner i USA som kommer att publiceras på den finländska ambassaden i Washingtons sociala medier-kanaler under jubileumsåret (se faktaruta).

Finlands hundra år av självständighet kommer nämligen att uppmärksammas en hel del "over there".

Två av de största evenemangen hålls i just Washington DC. Under året är en finländsk midsommarfest planerad i National Mall den 17 juni och en finländsk julfestival vid Dupont Circle den 2 december. Dessutom kommer ambassaden att lyfta fram Finlands utbildningssystem, design och arkitektur, "snow-how" och expertis inom hälso-teknologi.

Ett av de mer uppseendeväckande hundraårsinslagen är kanske ändå den kringresande bastun, The Traveling Sauna, som kommer att åka över hela USA. I bastun kan man till exempel komma in och få kasta vatten på de heta stenarna och varför inte också ta en selfie uppe på laven? Starten sker i Minneapolis på lördag den 14 januari och slutdestinationen är Washington DC den 2 december. Man kan följa bastuns framfart på en egen sajt.


Ambassadör Kirsti Kauppi säger att Finland har mycket att visa upp och vara stolt över:

– Finland har kommit så långt på hundra år, från ett fattigt, ungt land i Europas periferi till en av de mest stabila, trygga, välmående och innovativa nationerna i världen. Vi har all orsak att vara tacksamma och stolta över vår historia och det är en ära att få dela den med våra vänner i det här stora landet som varit vår vän under alla dessa år.

Videohälsningar till hundraåriga Finland

  • Finlands ambassad i Washingon DC har bett hundra kända finlands-amerikaner och finlandsvänner i USA att sända en hälsning till hundraåringen och berätta om sin personliga relation till Finland. Först ut är komikern Conan OBrien.
  • Astronauten Timothy Kopra kommer att visa upp hur vackert Finland är från rymden, medan NHL-spelarna Mikko Koivu och Mikael Granlund berättar om hur stolta de är över att representera Finland i USA. Filmregissören Renny Harlin avslöjar i sin tur hur mycket han saknar sitt hemland.
  • Andra bekanta ansikten som dyker upp är John Koskinen, IRS-kommissionär, Jorma Kaukonen, gitarrist i Jefferson Airplane, Bonita Pietila, producent för The Simpsons, Kaija Saariaho, kompositör och David Chokachi, skådespelare som är kanske mest känd för sin roll som Cody Madison i Baywatch.
  • "Vi väntar ännu på svar från (skådespelaren) Matt Damon", upger ambassaden på sin webbplats.
  • Hälsningarna publiceras på ambassadens Facebook- och Twitterkonton under året.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan