NyhetsbildZoom
Conan O'Brien gratulerar det hundraåriga Finland – och tipsar om att välja en somrigare och grillvänligare tidpunkt nästa gång självständigheten ska utlysas. Foto: Skärmdump från Youtube

Också Conan säger grattis

Christine Smedberg -
Finlands 100 år av självständighet firas inte bara här hemma. Även i USA uppmärksammas jubileumsåret med bland annat midsommarfest, julfestival, videohälsningar från kändisar – och en kringresande bastu.

– Hej alla mina vänner i Finland. Jag vill bara gratulera er till en gigantisk milstolpe: era hundra år av finländsk självständighet!

– Bara ett förslag: Om ni någonsin utropar er självständighet igen, välj ett datum på sommaren när vädret är fint. Det gjorde vi i USA, fjärde juli. Det är ju lite svårt att grilla i Finland i december. Men, det där bestämmer ju ni.

Hälsningen i videoform kommer från den amerikanska tv-personligheten Conan OBrien – som avslutar med att höja ett glas Koskenkorva för sina finländska vänner.

OBrien har ett speciellt band till Finland efter att han i sin talkshow "Late Night With Conan OBrien" ofta påtalade hur mycket han tycker att han påminner om president Tarja Halonen till utseendet och år 2006 också besökte Finland och fick träffa president Halonen.

[[widgetID=649]]
Videon med OBrien är den första i en rad videohälsningar från kända Finlandsamerikaner eller Finlandsvänner i USA som kommer att publiceras på den finländska ambassaden i Washingtons sociala medier-kanaler under jubileumsåret (se faktaruta).

Finlands hundra år av självständighet kommer nämligen att uppmärksammas en hel del "over there".

Två av de största evenemangen hålls i just Washington DC. Under året är en finländsk midsommarfest planerad i National Mall den 17 juni och en finländsk julfestival vid Dupont Circle den 2 december. Dessutom kommer ambassaden att lyfta fram Finlands utbildningssystem, design och arkitektur, "snow-how" och expertis inom hälso-teknologi.

Ett av de mer uppseendeväckande hundraårsinslagen är kanske ändå den kringresande bastun, The Traveling Sauna, som kommer att åka över hela USA. I bastun kan man till exempel komma in och få kasta vatten på de heta stenarna och varför inte också ta en selfie uppe på laven? Starten sker i Minneapolis på lördag den 14 januari och slutdestinationen är Washington DC den 2 december. Man kan följa bastuns framfart på en egen sajt.

[[widgetID=650]]
Ambassadör Kirsti Kauppi säger att Finland har mycket att visa upp och vara stolt över:

– Finland har kommit så långt på hundra år, från ett fattigt, ungt land i Europas periferi till en av de mest stabila, trygga, välmående och innovativa nationerna i världen. Vi har all orsak att vara tacksamma och stolta över vår historia och det är en ära att få dela den med våra vänner i det här stora landet som varit vår vän under alla dessa år.

[[widgetID=648]]

utrikes
Visa fler
Senast publicerat
Visa fler
Andra läser just nu
Lokalt
05.2 kl 08:16
Utrikes
21.1 kl 22:48

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan