NyhetsbildZoom
Donald Trump. Foto: Lehtikuva/AFP Photo

CNN: Ryssland har skadliga uppgifter om Trump

FNB-TT -
Ryssland har information som kan vara skadlig för USA:s näste president Donald Trump, enligt hemligstämplade dokument som visades för Trump och president Barack Obama förra veckan, rapporterar CNN. "Politisk häxjakt", säger Trump själv.

Uppgifterna, både om Trumps finanser och personliga liv, presenterades i ett tillägg till rapporten om rysk inblandning i valet i november. Delvis kommer uppgifterna från en person som tidigare har arbetat med brittisk underrättelsetjänst, och som anses trovärdig.
Men Trump twittrar, i versaler:
"Falska nyheter – en fullständig politisk häxjakt!" efter CNN:s artikel.


FBI utreder trovärdigheten i informationen, som framför allt kommer från ryska källor.

Trump ska ha fått informationen vid ett möte mellan honom och fyra av USA:s högsta underrättelsechefer. De vill att Trump ska veta att dessa uppgifter om honom cirkulerar och att Ryssland har samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA, men att de bara släppte informationen som var skadlig för Demokraterna och Hillary Clinton.

Informationen var inte en officiell del av rapporten men anses av en del vara ytterligare bevis på att Ryssland ville skada Clintons presidentkampanj. Den ska också innehålla påståenden om att medarbetare till Trump stått i tät kontakt och utbytt information med den ryska regeringen.

CNN rapporterar att informationen fanns med bland dokument som Trump fick vid informationen i förra veckan men har inte fått bekräftat om den diskuterades vid mötet med underrättelsecheferna.


Senator: Högexplosiva anklagelser

Flera medier i USA har publicerat ett dokument på 35 sidor som underrättelsetjänsternas sammandrag bygger på. Det sägs innehålla material som är mycket känsligt för Trump och har cirkulerat i politiska kretsar i Washington i månader.

Dokumentet berättar om sexvideor som påstås ha spelats in då Trump träffade prostituerade på ett hotell i Moskva 2013. Dokumentet antyder också att myndigheterna i Ryssland erbjöd Trump lukrativa kontrakt för att få inflytande över honom.

Sammandraget avslöjar också att det förekom ett regelbundet utbyte av information mellan representanter för Trumps valkampanj och den ryska regeringens mellanhänder under valkampanjen i USA.
Den demokratiske senatorn Chris Coons var upprörd när han kommenterade saken för CNN.

– Om det här stämmer så är det verkligen chockerande. Det är högexplosivt, sade han.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan