NyhetsbildZoom
Donald Trump håller presskonferens Foto: Don Emmert

Trump: "En tillgång om Putin gillar Donald Trump"

FNB–AFP–TT -
USA:s blivande president Donald Trump säger vid sin första presskonferens efter valsegern att det är "en tillgång, inte en belastning" om han kommer överens med Rysslands president Vladimir Putin.

Han säger dock att det inte är givet att de blir bundsförvanter.

– Om Putin gillar Donald Trump anser jag att det är en tillgång inte en belastning, eftersom vi har en förskräcklig relation med Ryssland, säger Trump.

I fråga om misstänkt hackning av valkampanjen säger Trump: "Jag tror att det var Ryssland, men jag tror att vi också blev hackade av andra länder".

Trump säger att Demokraterna var vidöppna för hackning och intrång i partiets datasystem. Hans egen organisation hade mycket bättre säkerhet, säger han.

– När jag lämnar landet är jag extremt försiktig, och jag är omgiven av livvakter, säger Trump på en fråga om han gjort något utomlands som gör att Ryssland kan utpressa honom.

Han betecknar uppgifterna som underrätelsetjänster sägs ha läckt om att Ryssland skulle ha information som kan var skadlig för honom som "skamliga".

Han kritiserar också hårt sajten Buzzfeed och tv-bolaget CNN för att de publicerat uppgifterna, i motsats till andra medier. Han passar också på att lovorda de andra medierna som inte publicerat de "falska nyheterna".

Trump fortsätter med att säga att han inte har några kontakter med Ryssland över huvudtaget, och att han därför inte är i en känslig position.

Jobbskapare

På presskonferensen lovar också Trump fler arbeten till amerikanerna.

– Jag kommer att vara den största jobbproducent som Gud någonsin skapat, säger den blivande presidenten.

Enligt honom är det "stora nyheter" på gång.

– Stora nyheter kommer de närmaste veckorna om fabriker som ska byggas i landet.

Han säger att många bilföretag vill satsa i USA, och han vill att samma sak ska ske med läkemedelsföretagen.

– Ni kommer att få betala en mycket hög gränsskatt, är Trumps budskap till de företag som vill flytta produktion till Mexiko.

Han lovar också bygga sin utlovade mur mot Mexiko och låta Mexiko återbetala kostnaderna.

Enligt Trump ska även läget för landets krigsveteraner förbättras.

– Våra veteraner har behandlats fruktansvärt.

Trump betecknar sjukvårdsreformen Obamacare, som han ska skrota, som en total katastrof.

– Ni kommer att vara mycket stolta över vad vi gör inom sjukvården, säger Trump.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Sport

Skrabb med när Norrköping vann

Simon Skrabb fick äntligen chansen från start för Norrköping i allsvenskan. Han blev utbytt i 90:e minuten då Norrköping vände sin dystra trend och bortavann med 0-1 mot överraskningslaget Sirius.

Nyhetsbild
Sport

Tshibasu igen i hetluften

Washilly Tshibasu hamnade igen i hetluften när KPV bortavann i Grankulla. Han blev utvisad och ska därmed vara avstängd i söndagens seriefinal mot TPS.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Sport

Ny förlust för PeFF-damer

PeFF:s division 2 lag förlorade med 5-0 (3-0) borta mot JyPK2. Vanessa Björkgård fick en varning.

Mest läst senaste veckan