Men någon tidsfrist för förhandlingarna har inte ställts, säger ministern.

– Jag är väldigt optimistisk just nu. Förhandlingar förs hela tiden och jag hoppas och tror att vi ska kunna informera mer om det redan den här månaden, sade Lintilä på en lunch med föreningen Politiska journalister.

Någon tidsfrist för förhandlingarna finns inte, säger Lintilä.

– Jag är mycket nöjd med att den egentliga gruvverksamheten kommit till det tillstånd den är i och att den lilla eldsvådan inte i större utsträckning inverkade på verksamheten eller på förhandlingsparternas situation.

När ni blev vald till minister sade ni att staten inte kan driva gruvan i all oändlighet. Hur länge kan man hälla statens pengar i gruvan?

– Jag tror och litar på att vi får en lösning för Terrafame inom den närmaste tiden och jag tror att Terrafame kommer att på rätt kort sikt bli ett sunt företag när det gäller såväl miljöfrågor som ekonomin.

Välkomnar kineser

En optimistisk attityd, hurtig humor och lite skrytsamhet är kännetecknande för den färska ministern som kommer från Toholampi i Mellersta Österbotten.

– Det är redan andra året jag är minister, skämtar Lintilä som blev utnämnd strax före årsskiftet.

Redan då gav han en annan syn på ekonomin än finansminister Petteri Orpo (Saml), som hade varnat för att ytterligare nedskärningar på två miljarder euro kan behövas, och sade att några ytterligare nedskärningar inte behövs. Nu förnekar Lintilä att han och Orpo skulle ha olika linje om ekonomin. Men han håller fast vid att ytterligare nedskärningar inte behövs.

– Vi har inte en sådan utsikt.

Fyra miljarder har regeringspartierna kommit överens om i regeringsprogrammet, och regeringen har fattat nedskärningsbeslut för nästan hela den summan, påpekar han.

Han radar upp olika ekonomiska kännetecken: exporten har ökat med fyra procent, arbetslösheten har minskat något, sysselsättningen har ökat något, generationsväxlingarna i företag har ökat och de här företagen vill växa och viktigast av allt, förtroendeindikatorerna för både konsumenter och företag har gått upp till samma nivå som 2011.

– Ett intressant drag är att utländska pengar söker investeringsobjekt i Finland, säger han och välkomnar kinesiska investerare.

Inte mer pengar för universitet

Näringslivets forskningsinstitut Etla kritiserar regeringen för att ha skurit ned för mycket i utbildningen och föreslår att regeringen skulle kunna kompensera för det genom att ge universiteten betydligt större kapital än planerat. Där tar Lintiläs optimism slut.

– Det är ganska svårt att föreställa sig att vi plötsligt skulle hitta ett par miljarder för kapitaliseringen i den här ekonomiska situationen. Hela innovationskedjan behöver en extra satsning. På innovationsrådets nästa möte ska vi behandla OECD:s rekommendationer för Finland och det kommer vi säkert att ge regeringen råd om till ramförhandlingarna.

När det gäller arbetsmarknaden lägger Lintilä sina ord försiktigt. Kollektivavtalen ska fortsättningsvis vara allmänt bindande, säger han.

– Vi har sett att man kan åstadkomma avtal med den här arbetsmarknadsstrukturen.