Lagändringen gör det möjligt för par av samma kön att ingå äktenskap och lagen träder i kraft i början av mars.

Mäkinen talade om att äktenskapslagens ändras när han öppnade biskopsmötet i Helsingfors på onsdagen.

– Förändringen är ett steg som ger glädje och lättnad på en lång väg bort från skammens, skygghetens och undangömdhetens värld. Det gör mycket kärlek synlig, sade ärkebiskopen i ett pressmeddelande.

Enligt kyrkans gällande anvisningar är kyrklig vigsel av par av samma kön inte möjligt. Mäkinen anser ändå att diskussionen inte borde fokusera på vad en präst får eller inte får göra. Istället tycker han det är dags att fråga sig hur kyrkan tjänar människorna, också par av samma kön, då de ingår äktenskap.

– Kyrkan har ett pastoralt ansvar för att på samma villkor betjäna alla människor som kyrkan ska be för och med, betonade ärkebiskopen.

Ärkebiskopen antar att en del präster kommer att utnyttja de delar i handboken som kan anpassas mindre, andra mera, så att det i praktiken närmar sig välsignelse av äktenskap.

Till de präster som anser att de inte kan betjäna äkta par av samma kön säger Mäkinen att ett ansvarsfullt sätt att betjäna då är att visa dem vidare till någon annan präst.

De som ingår äktenskap är viktiga, inte kyrkopolitiska konflikter, betonar ärkebiskopen.

– Det viktiga är att vi bär ansvar och ställer de människor främst som firar sitt livs viktiga fest, inte prästerna själva och kyrkans konflikter, sade Mäkinen.