Ifall initiativet skulle få majoritet i omröstningen skulle det kullkasta den jämlika äktenskapslagen som ska träda i kraft den 1 mars. Det skulle innebära att två människor av samma kön inte kan gifta sig.

Lagutskottets ordförande Kari Tolvanen (Saml) säger till FNB att ifall initiativet skulle få majoritet skulle registrering av partnerskap enligt lagutskottets betänkande fortfarande vara möjligt. I och med den jämlika äktenskapslagen är det meningen att partnerskapen upphör och omvandlas till äktenskap.

– Myndigheterna har tvingats ändra sina datasystem och förändringen har gett upphov till kostnader. Oklart är vilka andra problem skulle uppstå ifall man återvänder till det gamla systemet, säger Tolvanen.

Lagutskottet beslutade på tisdagen efter en omröstning att föreslå för riksdagen att initiativet förkastas. Vanligen röstar riksdagen enligt utskottens rekommendationer.

Lagutskottets sannfinländska och kristdemokratiska medlemmar är nöjda över att initiativet kommer till riksdagen innan den jämlika äktenskapslagen träder i kraft. Men inte ens lagutskottsmedlemmen Antero Laukkanen (KD), som understöder initiativet, trodde i en intervju med FNB på tisdagen att initiativet får majoritet i riksdagen.

Laukkanen, Laura Huhtasaari (Sannf), Leena Meri (Sannf) och Mika Niikko (Sannf) reserverade sig mot utskottets betänkande.