Guterres kommenterade uppgifterna om att USA:s nya administration inte längre kräver en tvåstatslösning om fred kan uppnås på någon annan väg.

Tvåstatslösningen har varit en av hörnstenarna i USA:s Mellanösternpolitik i årtionden. Mellanösternexperten, forskaren Pertti Multanen säger att ett besluta att avstå från kraven skulle försvaga palestiniernas ställning ytterligare. Samtidigt säger han att lösningen i vilket fall som helst ser ut att förbli en dröm.

– Israels bosättningsbyggande har pågått i årtionden, och under den senaste tiden har byggandet trappats upp. Det är klart att det behövs nya lösningar, säger Multanen.

"Läget svårare än någonsin"

Multanen säger även att det är tveksamt hur stora möjligheter USA i verkligheten har att påverka konflikten.

– För det krävs sannolikt en helt ny förhandlingskoalition som består av länder från regionen och länder som ökar sitt inflytande i Mellanöstern, som Ryssland.

Han anser att konflikten har begravts under de övriga kriserna i Mellanöstern. De nya kriserna måste lösas först så att balansen i regionen på något vis kan återställas.

– Jag uppskattar att situationen inte har varit så här svår under hela tiden sedan palestinierna började skapa sin nationella rörelse på 1960-talet. I praktiken har alla möjligheter att gripa tag i någon snörstump som kunde öppna den här knuten försvunnit.

Å andra sidan kunde situationen förbättras om relationerna mellan USA och Ryssland förbättras under president Donald Trumps mandatperiod.

– I till exempel Syrien har vi sett att länderna står på olika sidor i en konflikt. Om man kunde förbättra deras djupt inflammerade relationer kunde det även påverka läget i Mellanöstern, tror Multanen.

"Den ultimata dealen"

Forskaren Ville Sinkkonen vid Utrikespolitiska institutet säger att USA:s politik i konflikten mellan Israel och palestinierna kraftigt påverkar hur man ser USA speciellt i arabvärlden.

– En verkligt radikal ändring av politiken kunde leda till att USA:s traditionella allierade i regionen i alla fall indirekt skulle fördöma USA.

Sinkkonen påminner om att Trump regelbundet lyft fram Mellanöstern i sina tal.

– Trump har sagt att fred i Mellanöstern skulle vara den "ultimata dealen". Det ger orsak att tro att han har ett intresse att föra frågan vidare: att klara av något som alla tidigare presidenter har misslyckats med.