Nya riktlinjer för att utvisa papperslösa migranter kommer att kräva 10 000 nya migrations- och tulltjänstemän, rapporterar The New York Times.

Under president Barack Obamas styre var papperslösa migranter som dömts för allvarlig brottslighet prioriterade. Nu ska alla som brutit mot lagen, inklusive de som uppgett falska uppgifter för myndigheter eller tagit emot bidrag utan att ha haft rätt till det, utvisas, enligt nya migrationsriktlinjer som offentliggjorts av departementet för inrikes säkerhet, skriver The New York Times.

Utökade direktutvisningar

Direktutvisningar utfördes tidigare endast inom 160 kilometers avstånd från gränsen för personer som befunnit sig i USA färre än 14 dagar. Nu kommer direktutvisningar att kunna utföras över hela landet, och för personer som befunnit sig i USA i upp till två år.

Det väntade presidentdekretet spås, liksom i den kontroversiella Trumporder som stoppats i domstol, lägga fokus på inreseförbud från sju i huvudsak muslimska länder.

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP tagit del av och som återges av amerikanska medier vill presidenten fortfarande förbjuda inresor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dagar – men förbudet ska enbart gälla personer utan visum och som aldrig tidigare varit i USA. Till skillnad från dekretet från den 27 januari, som skapade kaos på flygplatser runtom i världen, betyder det att människor med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum skulle tillåtas att resa in i USA.

Hänsyn till invändningar

I likhet med den tidigare skrivningen vill Trump se en paus för allt flyktingmottagande i 120 dagar. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien är dock slopat, enligt tidningen USA Today.

Presidenten har tidigare sagt att det är nödvändigt att tillfälligt stänga gränserna för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från terrordrabbade länder. Men dekretet från den 27 januari stoppades av en federal domstol som grundlagsvidrigt. Den text som nu förbereds uppges ta hänsyn till flera av domstolens invändningar rörande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

Presidentordern om inreseförbud

  • Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.
  • Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" skulle prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
  • Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla så kallade islamistiska terrorister borta från USA.
  • Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av en federal domare i Seattle. Trots rättsliga turer och överklaganden står stoppet fast, vilket innebär att människor från de sju länderna och flyktingar i dagsläget kan resa in i USA. Vita huset har övervägt att överklaga till Högsta domstolen men förbereder nu i stället ett nytt, mindre omfattande, dekret.?(FNB–TT)
  • Källa: Amerikanska medier