En annorlunda lösning framfördes i fullmäktige i Övertorneå på måndag. Hur skall en kommun fixa kraftigt minskande befolkning och få de anställda att motionera mera? Per-Erik Muskos, fullmäktigeledamot i Övertorneå, tror sig ha svaret. I en motion vill han erbjuda anställda att ha sex på sin friskvårdstimme. Enligt honom skulle man slå två flugor i en smäll eftersom sex kan öka födseln av barn, och har dokumenterats som en positiv inverkan på välbefinnandet.

– I stället för att på friskvårdstimmen gå på en promenad eller massage kunde de anställda göra något extra och gå hem och ha sex med sin partner, säger Muskos.

Friskvårdstimmen är en förmån som kommunalanställda i Övertorneå får dra nytta av en gång i veckan.

Patrick Jern, professor i tillämpad psykologi vid Åbo Akademi och forskare inom sexualhälsa, finner vissa problem med en bestämd samlagstimme i veckan.

– Det finns risk för att spontaniteten dör ut om man har en sexträff klockan 10-11 varje tisdag till exempel. Sex i samtycke har däremot enbart positiva effekter om man skyddar sig rätt, säger Jern.

Det Jern också undrar över är om samma förmåner gäller för de utan en partner.

– Om det gäller för par borde det gälla för singlar också. De borde få onaniledigt i så fall. Det skulle vara en fantastisk syn om halva kollegiet åker hem en halvtimme och kommer tillbaka efteråt.

Han tillägger att det kan vara svårt för kommunen att följa upp om de anställda verkligen åker hem och har sex och inte gör något annat. Enligt Moskus skulle det inte vara något problem.

– Vi måste ha tillit till personalen. Det finns inte heller någon garanti på att sexambitionen går att genomföra, säger Moskus.

Orsaken till att Moskus hade kommit med förslaget var att han tagit del av forskning som visade att svenskarnas sexlust minskat. Han hoppas på att om förslaget går igenom så skulle även partnern i privata sektorn få sexledigt.

– Om partnern har skiftarbete och det passar båda så skulle det vara något litet extra. Det skulle ge pausen i arbetet lite extra krydda, säger Moskus.

Jern tror att sex på arbetstid kan både ha positiva och negativa effekter på arbetet. Speciellt om arbetet innebär mycket sittande.

– Man gör något fysiskt vilket alltid är positivt. Det påverkar orken och uppmärksamheten. Sen kan det vara ett problem om man inte kan släppa tankarna från sexpausen och det enda man vill göra på jobbet är att plocka fram champagnen och jordgubbarna, säger Jern.