De nya namnen i stiftelsen är chefdirektör Erkki Liikanen, chefredaktör Kaius Niemi och biskop Björn Vikström. De valdes i stället för Gustav Björkstrand, Asmo Kalpala och Krister Ståhlberg som stod i tur att avgå.

Liikanen, som fungerat som finansminister, EU-kommissionär och chefdirektör för Finlands Bank, efterträder stiftelsens långvariga ordförande Gustav Björkstrand, meddelar man i ett pressmeddelande.

– Stiftelsens roll som promotor i diskussionen kring liberaliseringen av ekonomin och följderna därav är mycket aktuell när globaliseringen utmanas från flera håll. Om vi vill att medborgarnas starka stöd för den öppna ekonomin bibehålls, är det viktigt att betona de gemensamma värdena, säger Liikanen.

I sommar ordnas ett frihandeslseminarium i Karleby och enligt stiftelsens nya ordförande belyser det hur det går att kombinera liberaliseringen av ekonomin och bekämpande av ojämlikheter.

Anders Chydenius stiftelse grundades 2001 av Karleby stad och Chydenius-institutets understödsförening. Initiativet till grundandet av stiftelsen togs efter att president Mauno Koivisto donerade Chydenius-priset – som han mottog av Karleby stad – till förmån för värnande av kyrkoherden och riksdagsmannen Anders Chydenius livsverk.