En välregisserad föreställning. Den avgående parti­ordföranden står i kulisserna. Han syns inte från åskådarplats men står nog för det mesta av regin. Och Sampo Terho står för en väl genomförd tolkning av rollen som ny partiledare.

Sannfinländska riksdagsgruppen ordförande Sampo Terho meddelade alltså i går att han aspirerar på att ta över Timo Soinis mantel. Som av en händelse meddelade försvarsminister Jussi ­Niinistö en bit in i den direktsända presskonferensen att han inte är intresserad av att ta upp kampen om partiordförandeskapet.

Niinistö hade visserligen, precis som Terho, ut­lovat besked på måndagen. Men att hans besked så uppenbart samordnades med Terhos bidrog till ­intrycket av välregisserat politiskt skådespel. Försvarsministern twittrade från Bryssel, där han var ­i tjänsteärenden.

Timo Soini meddelade att han inte kandiderar för omval vid partikongressen i juni så sent som i söndags. Att föreställningen var klar att iscensättas­ ­redan på måndagen tyder på att repetitionerna ­inför den pågått ett tag.

Jussi Niinistö lämnar alltså fältet fritt för Sampo Terho. Terho deklarerade att han är intresserad av en ”central ministerpost” och att han också – om väljarna så önskar – axlar rollen som partiets presidentkandidat.

Det var en hel del som föll på plats i ett enda slag. EU-parlamentarikern Jussi Halla-ahos roll i det sannfinländska partiledarspelet krympte i och med det här. Det var högst sannolikt just precis det som var meningen. Veikko Vennamos arvtagare Timo Soini – en klassisk missnöjespolitiker av ett mer gammaldags snitt – är inte helhjärtat förtjust i den moderna hårdföra invandringskritikern Jussi Halla-­aho. Och väl är väl det av ett regerings­partis ordförande, med tanke på de värderingar Halla-aho gett uttryck för.

Inför EU-valet 2009 satte partiordförande Soini­ stopp för Jussi Halla-ahos ambitioner att få sluta­ upp bakom övriga invandringskritiker i parlamentet i Bryssel/Strasbourg. I stället ställde parti­ordföranden själv upp och fick flest röster av alla finländska kandidater. Men Soini satt inte femårsperioden ut, eftersom det ju också gick riktigt bra ­i riksdagsvalet 2011. Fosterlandet kallade.

Den utmanövreringen ledde till att Halla-aho ­inte stödde Soini i EU-valet 2009. Han ställde sig i stället­ bakom kandidat Sampo Terho. Terhos EU-tid kom också, i och med att Soini hoppade av i förtid. Tillbaks till den inrikespolitiska arenan kom Sampo­ Terho 2015.

På måndagens presskonferens tenderade Terho­ att tona ner skillnaderna mellan sig själv och Halla-­aho. ”Ganska nära varandra... ganska likartad linje.”­ Det var av allt att döma ett frieri till Halla-­ahos anhängarskara. En fråga om ifall någon som, likt Halla-aho, dömts för hets mot folkgrupp är tänkbar som ordförande för Sannfinländarna ­avböjde han artigt att kommentera.

Ordförandekandidat Terho utlovade en mer ­detaljerad ideologisk karta efter kommunalvalet. Men partiets värderingar är stabilt desamma, sa han.

Fosterlandet. Hårt arbete. Rak, ärlig kommunikation. Frihet. Trygghet. Och ja, förstås invandringskritik, så att inte Halla-ahoiterna faller av kärran.

Plus ett löfte om att partiet under hans ledning kan komma att arbeta för en folkomröstning om EU. Så att inte EU-kritikerna faller av kärran.

Det som i Soinis ögon gör Terho till den lämpligaste efterträdaren måste vara att han i förhållande till både Niinistö och Halla-aho har en bredare profil. Niinistö är, som den försvarsminister han är, främst inriktad på försvar och säkerhet. Halla-aho är i högsta grad en enfråge-man.

Sampo Terho är den som genom lämpligt runda formuleringar har störst möjlighet att hålla samman partiet. Det – enheten – är det allra viktigaste, betonade också Terho själv.

Det vittnar om att det finns en intern oro för att partiet eventuellt splittras när den stora ledargestalten trappar ner.

Blir Sannfinländarna ett mer nertonat, mindre populistiskt parti ifall Terho som tänkt tar över rodret?

Nej, det är tvivel underkastat. Vart det blåser klarnar på allvar först när valet är överstökat. Nu koncentrar partiet sig på att hålla samman leden.