I det första skedet är målet att grunda 100 affärer och en näthandel som skapar upp till 1 000 nya jobb, uppger Kesko i ett pressmeddelande.

Om lagstiftningen i Finland ändras planerar företagen att också utvidga affärernas sortiment till mediciner. De första butikerna öppnas i höst, sammanlagt 15 före årets slut.

Kesko och Oriola-KD äger varsin halva av samföretaget, som ännu måste godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Keskos koncernchef Mikko Helander säger att den samhälleliga brytning som sker i Finland ökar människornas ansvar för sitt eget välmående och det skapar nya möjligheter för en ny slags affärsverksamhet där för hälso-, skönhets- och må bra-marknaden möts.

– Vi anser att det är viktigt att få en ansvarsfull, finsk aktör på marknaden, säger Helander i Keskos pressmeddelande.

Den nya kedjan kommer att sälja bland annat kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter, naturpreparat och även läkemedel om lagstiftningen tillåter det.

– Vår vision är att bli en ledande aktör på Finlands apoteksmarknad när apoteksregleringen avvecklas, säger Oriola-KD:s vd Eero Hautaniemi.

Det är tänkt att den nya kedjan också indirekt ska sysselsätta talrika samarbetspartner i hälso-, skönhets- och må bra-branschen.


Två stora börsbolag

Både Kesko och Oriola-KD är stora finska börsbolag. Kesko och K-handelsmännen bildar K-gruppen vars försäljning är över 13 miljarder euro.

Oriola-KD verkar på minut- och partimarknaden för läkemedel och hälso- och må bra-produkter i Sverige, Finland och Baltikum. Oriola-KD omsatte 1,6 miljarder euro i fjol. Koncernen har också 325 apotek i Sverige och Lettland.