Idén till företaget Lively Air kom till i fjol då Jouni Aura från Finland och Rathan Kumar från Indien funderade över vad som gör Finland unikt, i synnerhet sett ur indiers och kinesers perspektiv. Svaret blev den rena luften, något som inte är vardag i Indien och Kina.

Resultatet blev Lively Air, ett företag grundat av sex unga personer. De utvecklade en produktionsprocess som samlar in luft och förvarar luften i specialflaskor. Företaget samlar in luften i Pallastunturi i Lappland som enligt Världshälsoorganisationen WHO har den renaste luften i Europa. Förvaringsprocessen i flaskor sker i Norinkylä i Östermark i södra Österbotten och försäljningen sker via företagets webbplats.

Zoom

Med flaskan kommer en mask som man kan spruta luften med direkt i ansiktet. Foto: Lively Air


– När man köper en flaska kommer en mask med på köpet. Kunden kan då spruta ren luft i sitt ansikte. För en mer autentisk upplevelse lönar det sig att förvara flaskan i kylskåpet innan användning, säger Jouni Aura.

Företaget satsar också på välgörenhet. För varje såld flaska donerar man en summa pengar till plantering av minst två träd i Afrika, Indien eller Kina.

– Träd binder koldioxid, därför är plantering av träd en viktig del i kampen mot klimatförändringen. Vi vill också få finländarna att reflektera kring hur ren luften i Finland egentligen är, säger Kumar.