I ett ställningstagande vädjar samlingspartisterna Susanna Koski och Anne-Mari Virolainen att sjukvårdsdistrikten utreder ett eventuellt universitetssjukhus i västra Finland. En av orsakerna till ställningstagandet är social- och hälsovårdsreformen och sjukhusens roll i framtiden.

– Det är egentligen inte vår idé. Idén om en utredning om ett eventuellt universitetssjukhus i västra Finland är inte ny, men den är mycket aktuell. Vi tycker att en utredning behövs lyftas fram ytterligare och att vi behöver en större politisk vilja bakom det, säger Koski.

Hon säger att samarbetet i Erva-området dit Vasa hör redan nu är bra, men kan utvecklas ytterligare. Hon lyfter speciellt fram cancervården som ett tecken på bra samarbete.

– De krävande operationerna görs i Åbo, medan annan vård kan ske närmare patienten. Det här skulle göra livet lättare för cancerpatienter i svåra situationer, säger Koski.

När riksdagen röstade om omfattande jour i december hörde Susanna Koski till dem som röstade emot en eventuell omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Hur går det här ihop med ett ställningstagande för en utredning om ett universitetssjukhus?

– Det är helt i linje med hur jag röstade då.

Gösta Willman, ordförande för fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt, berättar att det skulle behövas ett starkt politiskt initiativ för att få ett universitetssjukhus till regionen.

– Världen har inte gått över trots att fulljouren röstades ner. Men för ett universitetssjukhus skulle det behövas mer konkret handlingskraft än vi visade när vi kämpade för fulljouren, säger Willman.

– Allt visar att kvaliteten på vården och patientsäkerheten är bra i Vasa, men det är ändå en lång väg ifrån ett universitetssjukhus.

Han ser ställningstagandet som Koski och Virolainen gjort som positivt.

– Nog är det bra att de vill stöda en utredning om ett universitetssjukhus, vi har inte sett stödet för Vasa centralsjukhus från det här hållet tidigare. Men det är ju bra att man kan ändra sig och tänka om, säger Willman.

Är det realistiskt med ett universitetssjukhus här i framtiden?

– Vi har ett bra samarbete med Åbo universitetssjukhus sedan vi kom in i deras Erva-område. Men för Koski gäller det nu att visa konkret handling och inte bara ord, säger Willman.