May kommer då att aktivera artikel 50 i EU:s grundfördrag. Samtidigt inleds den två år långa förhandlingsperioden inför EU-utträdet. Men det kan dröja flera månader innan de egentliga förhandlingarna inleds.

May har redan tidigare uppgett att hon kommer att inleda brexit före slutet av mars.

Efter att artikel 50 har aktiverats kommer EU att slå fast sina utgångspunkter i förhandlingarna. Efter att förhandlingsdirektiven är klara och har godkänts av medlemsländerna får EU:s förhandlare, fransmannen Michel Barnier mandat att inleda förhandlingarna med Storbritannien. Det väntas inte inträffa före juni.

Ska vara klart till augusti 2018

EU:s utgångspunkt är att avtal om framtiden för EU-medborgare i Storbritannien och Storbritanniens utträdesavgift måste ingås innan några andra förhandlingssektorer öppnas. Storbritannien vill förhandla om allt samtidigt.

EU-förhandlaren Barnier uppger att utträdesavtalet borde vara klart senast i augusti 2018. Annars hinner EU:s och Storbritanniens parlament samt EU:s medlemsländer inte godkänna det förrän tvåårstidsgränsen löper ut. Det betyder att den egentliga förhandlingstiden endast blir ett drygt år.

För unionens del måste avtalet godkännas av minst 20 medlemsländer som representerar 65 procent av medlemsländernas befolkning.

Britterna röstade för att lämna EU i en folkomröstning i juni i fjol. 51,9 procent av de som röstade ville lämna EU. (FNB–AFP)