Metoderna är bekanta också från extremiströrelsen IS tidigare dåd, säger terrorforskaren Leena Malkki vid Helsingfors universitet.

– IS och al-Qaida har publicerat scenarier där man kör in ett fordon i en folkmassa och sedan knivhugger myndighetspersoner. Om den här attacken är kopplad till IS så representerar den ingen ny metod.

Malkki påminner om att metoden som användes i London är lätt att kopiera och att också andra extremister säkert sett liknande nyheterna om tidigare fordonsattacker. På onsdagskvällen hade ännu ingen grupp tagit på sig skulden för attacken.

Det är svårt att helt stoppa terrordåd där bilar används som vapen.

– De kan inte helt stoppas med metoder som inte samtidigt skulle medföra väsentliga ändringar i våra samhällens natur, säger Malkki.

En stor del av alla möjliga terrorattacker stoppas genom förebyggande underrättelsearbete. Londonattacken kommer knappast att ändra terrorhotet i Europa. Muslimska extremister kommer sannolikt att lyckas genomföra attacker även i framtiden.

Malkki påminner om att antalet terrorattacker i Europa historiskt sett var lågt under slutet av 1990-talet och under det första årtiondet av 2000-talet.