Teodora Westerlund, Ella Liljekvist och Rebecca Sandnäs bildade guldlaget i F13 i söndagens stafett.

LIF har tagit medalj i stafett på juniornivå också förr, men inte av ädlaste valör. Under sent 1980-tal hemförde Jan Stenman, Marcus och Roger Nynäs ett brons i 16- eller 14-årsklassen.

Men i söndags åkte LIF:s trio alltså hela vägen upp på guldpallen i Uleåborg.

– Jag tror att vårt lag hade det bästa skyttet i tävlingen. Det var skyttet som avgjorde, säger Greger Sundvik och påpekar att laget hade bara en straffrunda.

Det var fyra juniorklasser som startade samtidigt och Teodora Westerlund fick den knepiga uppgiften att åka den första etappen. Startpositionen var inte alls fördelaktig, hon startade i sjunde led.

– Vi funderade mycket på det där i förväg, hur vi bäst skulle kunna utnyttja hennes skidstyrka. Med facit på hand gjorde vi rätt när vi placerade henne på första sträckan, säger Sundvik.

Hon använde bara en reservpatron och när hon kom till växling för att sända iväg Ella Liljekvist var hon inte bara etta i sin klass utan också en av de första att växla över huvud taget.

– Det var en eller ett par femtonåringar som växlade före henne, inte fler.

Ella Liljekvist är en duktig skytt och klarade bägge skjutningarna utan att använda någon reservpatron. Ledningen hade efter två sträckor växt till en minut och tjugo sekunder.

– På sista sträckan höll det på att bli lite spännande för Rebecca, men hon klarade sig med en straffrunda.

Ledningen hade visserligen krympt till tio sekunder när Rebecca Sandnäs hade gjort sin runda, men på den avslutande skidetappen drygade hon ut ledningen igen. Larsmo IF vann till sist med synnerligen komfortabel marginal.

Silverlaget från Kymin Koskepojat förlorade med 34 sekunder och till bronslaget Ounasvaara skiljde det ytterligare 16 sekunder.

Förhandsfavoriten Oulun Hiihtoseura misslyckades. Det blev bara en fjärde plats för värdklubben som i den individuella tävlingen hade haft placeringarna 1,3 och 9.

– Teodora stod för en otrolig prestation i stafetten. Hon har varit med i verksamheten i bara ett par månader och har skjutit minst flickorna.

Sundvik, som är både sektionsordförande och juniortränare, konstaterar att FM-tävlingarna gick över förväntan.

– Vi räknade med att vi skulle kunna vara med och kämpa om en tredje plats. Nu misslyckades storfavoriten samtidigt som vi lyckades besegra storklubbar som Seinäjoki och Ounasvaara.

Det blev en ÖID-medalj också i pojkklassen genom Krafts trio Anton Ingves, William Rönn och Jeremias Bengs bärgade bronspränikorna