Remissrundan för lagförslaget om valfriheten tog slut på tisdagen. Statsminister Juha Sipilä (C) lovade i en intervju för

Yle att lagpaketet blir färdigt i rasande takt.

– Paragraferna ska vara färdiga nästa vecka om vi ska hålla tidtabellen, sade Sipilä.

Inrikesminister Paula Risikko, som sitter i ministerarbetsgruppen som bereder reformen, lovade däremot inte att allt blir klart redan nästa vecka.

– Jag vet ännu inte, det är för tidigt att säga något. Vi har naturligtvis ett mål men den här vårdreformen har blivit klar så många gånger förut att det är bättre att inte tala om någon tidtabell, sade Risikko i riksdagen.

Den tajta tidtabellen för beredningen av valfriheten har kritiserats redan tidigare. Risikko intygade att man kommer att titta på utlåtandena i lugn och ro och att man gör de ändringar som behövs utifrån dem.

Det finns mycket att titta på för lagförslaget om valfriheten fick cirka 600 utlåtanden inom utsatt tid.

Gradering av valfriheten stor fråga

Mera uppgifter väntar man sig bland annat om hur valfriheten eventuellt graderas när den tas i bruk i början av 2019.

Bland annat Folkpensionsanstalten tycker att tidtabellen för vårdreformen är ytterst utmanande. FPA anser att valfriheten bör tas i bruk stegvis så att målsättningarna för reformen förverkligas.

FPA motiverar sin ståndpunkt med att lagförslaget och andra lagpaket som framskrider jämsides med det förutsätter stora förändringar i till exempel organisationer och förvaltning. Enligt FPA förutsätter lagen om valfrihet även att man bygger upp nya datasystem och verksamhetsmodeller.

Förutom problem med tidtabellen lyfter man i flera utlåtanden fram bland annat farhågor om huruvida valfriheten verkligen kommer att bli äkta och om reformen kommer att uppnå sina mål att minska på ojämställdheten och kostnaderna för social- och hälsovården.