Enligt rapporten minskar skatteplaneringen inte bara hälsovårdsföretagens beskattningsbara vinster utan läkarna försöker också minimera sina skatter genom att bolagisera sitt arbete och betala ut lönerna som kapitalinkomster. På detta sätt kan läkarna också undvika sidokostnaderna för lönerna.

– De små företagen är vårdreformens förlorare. De har inga möjligheter till liknande skatteplanering som de större har, konstaterar SDP-gruppens skatteexpert Lauri Finér som har gjort rapporten.

Finér har gått igenom bokslutsuppgifterna för Finlands 20 största hälsovårdsföretag åren 2011–2015. Under den tiden fördubblades företagens sammanlagda omsättning till 2,2 miljarder euro, men lönsamheten förblev på en låg nivå.

– Regeringens vårdplaner har lett till en koncentrering inom branschen. Den så kallade valfrihetsmodellen skulle leda till att några internationella koncerner kapar marknaden som öppnas i slutet av nästa år. Skatteplaneringen har koncentrerats till just sådana företag, säger SDP-gruppens skatteansvarige Timo Harakka med hänvisning till rapporten.