Sipilä säger att det förekommer kvalitetsproblem i byggandet, men också svårigheter med att hålla sig till såväl budget som tidsplaner. Statsministern anser att staten måste vara ytterst målmedveten och krävande när det byggs med offentliga medel.

Sipilä uppmuntrar också kommunerna att göra investeringar för att åtgärda problem med mögel och inneluft.

– Ett konkurrenskriterium ska kunna vara att en byggfirmas bygghistoria bevisligen är fri från problem med inneluften.

Sipilä kommenterade den rapport om problem och lösningsförslag i fråga om statliga byggprojekt som han fick på torsdagen. Utredningsman Erkki Virtanen kom i sin rapport fram till att byggprojekt som delvis finansieras av staten i regel ser ut att misslyckas.

Kostnadstak

Utredningsmannen rekommenderar att spelreglerna för statsstyrningen i byggprojekt förtydligas och statens påverkningsmöjligheter utökas.

Staten ska enligt honom ha möjlighet att vid behov avbryta finansieringen om projektet avviker från den ursprungliga planen på ett oskäligt och ogrundat sätt.

Utredningsmannen föreslår också han att den statliga finansieringen alltid bör bestämmas i både fast och procentuellt maximibelopp, en rekommendation som också Sipilä anser vara viktig.

När det gäller trafikleder föreslår utredningsman Virtanen att varje regering tillsätter ett parlamentariskt organ som bereder en farledspolitisk plan för de tre följande valperioderna.

– I samband med sitt första rambeslut ska regeringen utgående från planen göra upp en farledsplan för hela regeringsperioden.