Tullen har också under förundersökningen beslagtagit cannabis till ett värde av cirka 60 000 euro av en av personerna som är misstänkt för smugglingen av snus.

Det var vid två olika tillfällen som Tullen i norra Finland beslagtog över 650 kilo snus. Tullen har också under förundersökningen utrett fem tidigare fall av snussmuggling där sammanlagt 680 kilo snus förts in i landet. Det olagligt införda snuset hade huvudsakligen sålts vidare i huvudstadsregionen.

Beloppet av undandragen skatt för snuset är över en halv miljon - 520 000 euro. Under förundersökningen har tre personer varit häktade som misstänkta för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Förutom snussmugglingen har Tullen också undersökt ett misstänkt grovt narkotikabrott. Det var i början av år 2017 som Tullen i Kemi beslagtog nästan fyra kilo cannabis av typen hasch av en av personerna som är misstänkt för smugglingen av snus. Under Tullens förundersökning kom det fram att den misstänkte hade skaffat haschpartiet i Sverige och tänkte ta också narkotikapartiet till huvudstadsregionen för vidareförsäljning. Personen är häktad.

Värdet på det beslagtagna haschpartiet skulle i gatuhandeln ha varit cirka 60 000 euro.

Båda fallen har gått vidare till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland.