Misstanken är att över 35 000 liter falsk motorolja har importerats till Finland, av det har tullen beslagtagit cirka 16 500 liter. Den beslagtagna motoroljan visade sig i laboratorieundersökning vara mineralbaserad och kunde innehålla små mängder syntetisk olja.

Tullen beslagtog cirka 7700 liter motorolja från en finsk butikskedjas olika butiker. Tullens förundersökning visade att den finska butikskedjan hade hunnit sälja cirka 13 400 liter av den falska motoroljan. Sammanlagt hade butikskedjan över 21 000 liter av den falska motoroljan till salu.

Ett finskt aktiebolag ansvarade för importen av den falska oljan som funnits till salu i den finska butikskedjan. Bolaget skaffade oljan via mellanhänder från Estland. Motoroljan såldes även i andra butiker och på servicestationer runtom i landet.

Tullen misstänker att den falska motoroljan importerades av tre andra finländska företag utöver det finska aktiebolaget. Företagen från Tavastland och norra Finland har köpt motoroljan från Estland och importerat 10 700 liter till Finland.

Ett företag i Österbotten misstänks enligt Tullens förundersökning ha köpt falsk motorolja från Polen och importerat över 3700 liter till Finland. Alla företagen har sålt motoroljan vidare till olika delar av landet.

Tullen har undersökt importen av den falska motoroljan som brott mot industriell rättighet. Över 30 personer har varit misstänkta. Brottsärendet lämnas till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Helsingfors.