Drygt hälften uppger att de inte skulle anställa en invandrare med bristfälliga språkkunskaper. En dryg tiondel kunde inte ta ställning. Intresseorganisationen Företagarna i Finland ställde frågan på FNB:s begäran som en del av sin företagargallup.

Chefsekonomen Mika Kuismanen vid Företagarna i Finland är förvånad över resultatet.

– Jag hade väntat mig att mer än en tredjedel skulle vara redo att anställa en invandrare också med bristande kunskaper i finska, säger Kuismanen.

Läget bäst i industrin

Inom handen och tjänstesektorerna är många företagare ovilliga att anställa invandrare som inte talar bra finska.

– Det är sådana branscher där språket har en väsentlig betydelse, säger Kuismanen.

Det är ofta just via arbetsplatserna inom handel och tjänster som invandrare kommer in på arbetsmarknaden.

I industrin ges språkkunskaperna mindre vikt. I undersökningen uppgav hälften av industriföretagen att de kan anställa invandrare med sämre språkkunskaper.

– I branscher med hög produktivitet är det inte så relevant om man kan finska och svenska eller inte, eftersom man verkar på engelska på arbetsplatserna, säger Kuismanen.

"Oroväckande resultat"

Kuismanen ser resultaten i undersökningen som oroväckande. Han konstaterar att det i vilket fall som helst kommer att flytta människor till Finland och att det behövs fler invandrare också på grund av åldersstrukturen.

– Om det inte blir någon förändring måste någon försörja dem. Om de måste leva på socialskydd är det en tung börda att bära, säger Kuismanen.

För att förbättra situationen kunde man enligt Kuismanen till exempel ändra på anställningsvillkoren och språkkraven.