NyhetsbildZoom
Sampo Terho. Foto: Lehtikuva

Terho: Språkexperimentets resultat måste kunna mätas

FNB -
Språkexperimentet med frivillig skolsvenska måste genomföras i en sådan omfattning att resultaten kan mätas och det går att dra vetenskapliga slutsatser av dem, säger Sampo Terho, kandidat i Sannfinländarnas ordförandeval.

Grundlagsproblemen måste beaktas och lösas, men sådana fanns också med basinkomstförsöket, säger Terho som är säker på att grundlagsutskottet kommer att godkänna experimentet. Han kommenterar inte Yles nyhet om att Sannfinländarna bromsat reformen av yrkesutbildningen med anledning av att språkexperimentet dröjt med motiveringen att han inte vill avslöja vad som diskuterats inom regeringen.

– Det stämmer att språkexperimentet är mycket viktigt för oss och vi har varit väldigt oroliga för att det fördröjts och framskridit så här otillfredsställande, säger Terho som presenterade programmet för sin kampanj i ordförandevalet på fredagsmorgonen.

Om han blir vald till ordförande kommer Sannfinländarnas linje i fråga om svenskan att vara likadan som nu.

– Vi kräver och strävar efter att slopa den obligatoriska skolsvenskan på alla nivåer. Det är mycket viktigt för oss. Jag är själv ordförande för Finskhetsförbundet och jag upplever att fennomanernas arv – det snellmanska arvet – är en mycket viktig del av politiken i Finland. De finländska partierna bildades ursprungligen kring språkfrågan, fennomanerna och svekomanerna, och även om den här tematiken kan kännas mindre betydelsefull i dag än någon gång tidigare är det fortfarande en viktig del av vårt program, säger Terho.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild

De fick par i tvillingar

REPORTAGE Första gången var omtumlande. Andra gången trodde de inte det var sant. Familjen Belhoucine-Hauptmann fick två par tvillingar inom tre år.

Nyhetsbild
Inrikes

Halla-aho till HBL: Sannfinländarna bör skärpa tonen

EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho, som kandiderar till posten som Sannfinländarnas ordförande, vill att partiet ytterligare ska skärpa tonen i frågor kring invandring och experimentet med att göra svenskan frivillig i finska skolor. Det säger han i en intervju med HBL på söndagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Snart stårorgeln redoför konsert

KARLEBY Efter 60 år i förvaring hade piporna i bly och tenn missformats under sin egen tyngd. Nu är de restaurerade tillsammans med resten av Normannorgeln.

Nyhetsbild
Lokalt

Hus brann i Jakobstad

BLÅLJUS Natten till söndag brann ett hus på Kauparbergsgatan i Jakobstad.

Mest läst senaste veckan