Det faktumet bekommer inte Fanny Willman (SFP) från Korsholm. Hon är invald för första gången och ser fram emot arbetet. Det att fler partier nu tar plats i Folktinget ser hon som något positivt.

– Folktinget är ingen SFP-klubb. Dessutom behåller partiet sin majoritet. Jag tycker det är bra att fler partier insett betydelsen av svensk verksamhet.

Johanna Överfors (SDP) håller med.

– Vårt parti har alltid haft gott samarbete med SFP i Folktinget. Det är glädjande att vi fick ett till mandat, och väldigt fint att Vänsterförbundet nu gått framåt. Vi kan ana en Li Andersson-effekt med fler svenskspråkiga vänsterkandidater.

Båda ser fram emot arbetet i Folktinget. Det är främst utskotten som lockar.

– SDP har av tradition också suttit på viceordförandeposten. Det är en position jag kan tänka mig att ta, säger Överfors.

Vilka är dina meriter?

– Jag har ett brett kontaktnät över partigränserna, har intresse och är engagerad. De finlandssvenska frågorna har alltid varit viktiga för mig och nu då vi är trängda är dessa desto viktigare, säger Överfors.

Zoom

Fanny Willman Foto: Privat


För Willman är det också möjligheten att konkret få arbeta för svenskan som lockar.

– Jag ser fram emot att jobba i Folktinget. Det är bra med ett sådant här sammanhang där vi får jobba för svenskan över partigränserna. Det här är speciellt viktigt nu då svenskan lidit många domänförluster, säger Willman.

Båda ser också fram emot att arbeta för Österbotten.

– Jag är så österbottnisk man kan bli. Det är mitt perspektiv. Därför lyfter jag också upp de frågorna i Folktinget, säger Överfors.

– Jag kommer självklart arbeta utgående från Österbotten då det är den region jag har kunskap om, säger Willman.

Folktinget har sin första session i Hangö den 12 och 13 maj. Folktinget har session en gång om året.