Säkerhetsfrågor placeras högt på prioriteringslistan när regeringen möts på måndag för sina halvtidsöverläggningar, bedömer statsminister Juha Sipilä (C).

De nyliga terrorattackerna kan bidra till att mer budgetmedel går till säkerheten, tror Sipilä. Det skulle i så handla om polisen och framförallt Skyddspolisen. Flyktingkrisen är en delorsak.

– Jag tror att Skyddspolisens verksamhet förstärks. De är ju hårt belastade. De har fler att följa med än förr, sade Sipilä till FNB i samband med Centerns partifullmäktigemöte i Tammerfors.

Sysselsättningsåtgärder behövs

Förhandlingarna tjuvstartar redan på söndag då regeringspartiernas ordförande samlas för att fundera på budgetfrågorna.

Listan över saker som ska behandlas är lång, men några stora skattebeslut är inte att vänta den här gången. De står i tur i höst och besluten kommer att bero på hur ekonomin utvecklas de närmaste månaderna.

– Början av året har gått klart bättre än vad som förutspåtts och nu vill vi följa med på hur stark grund utvecklingen står på, sade Sipilä.

Förutom säkerheten tror Sipilä att också arbetskraftstjänsterna kommer att få utökade anslag. Det finns nämligen problem med att föra samman arbetskraften och de lediga jobben.

– Det finns allt fler lediga jobb och i vissa branscher råder det brist på arbetskraft.

Bland annat är det meningen att underlätta för arbetstagare att flytta efter jobben. Det här skulle exempelvis underlätta för bilfabriken i Nystad som massrekryterar.

I fråga om regeringens sysselsättningsmål på 72 procent backar statsministern inte, trots att många ekonomiska experter är skeptiska till att målet går att uppnå.

I februari låg sysselsättningsgraden på 68,9 procent. Sipilä tror att målet går att uppnå 2019.

Knappast nya ministrar

Halvtidsöverläggningarna kommer knappast att resultera i ministerbyten, bedömer Sipilä.

Frågan blev aktuell då problemen med justitie- och arbetsminister Jari Lindströms (Sannf) arbetsbörda togs upp till debatt. Då föreslogs att varje regeringsparti skulle kunna dela en kombinerad ministerportfölj, och därmed få en minister till.

Men enligt Sipilä verkar det inte bli verklighet.

– Bollen har varit hos Sannfinländarna och Samlingspartiet i flera månader. Men då inget hörts så tycker jag det verkar ganska osannolikt att det blir ministertillskott under överläggningarna.