Socialdemokraterna gjorde sitt s­ämsta kommunalval på länge, men å andra sidan gick det bra i många kommuner i Svenskfinland.

Finlands svenska socialdemokraters fullmäktigeordförande Folke Sundman konstaterar att Social­demokraterna gjort sitt sämsta kommunalvalsresultat under efterkrigstiden. Han säger emellertid att det nationella resultatet bara visar halva sanningen.

– Till de positiva aspekterna hör att vi lyckades bryta den negativa under­stödsspiralen jämfört med senaste riksdagsval. Vi gick framåt i medel­stora städer och industri­orter på Sannfinländarnas bekostnad.

– Vårt problem är soffliggarna. Finländarna tänker socialdemokratiskt – hur ska vi få dem att rösta socialdemokratiskt?

För FSD:s del är socialdemokra­terna ganska nöjda med valresultatet. Ordförande Viktor Kock säger att det gått bra i många kommuner i­nom Svenskfinland.

– I Österbotten gick vi framåt i nio kommuner av tretton och de kommuner vi gick bakåt i, som Kronoby och Korsnäs, visste vi på förhand att var problematiska för oss, eftersom vi hade svårt att hitta kandidater.

Själv blev han invald i Pedersöre, där SDP vann ett tilläggsmandat.

SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta påpekar att partiet gick framåt i Folktingsvalet, något hon ser som mycket positivt eftersom det ger FSD bättre möjligheter att jobba för Svenskfinland.

Kock berättar att FSD har fått ett femtiotal nya medlemmar sedan d­ecember.

– Vårdreformen syns här. Privatiseringen av vården är för många droppen som fått bägaren att rinna över, säger han.

Kommunforskaren Siv Sandberg sade i sin valanalys att hon tror att SDP:s tillbakagång på vissa orter beror dels på en lite misslyckad kandidatnominering, dels på att Antti Rinne­s linje inte har varit så tydlig och tilltalande. En tredje förklaring är att finlandssvenska socialdemokrater inom bland annat skärgårdskommunerna drivit delvis samma frågor som SFP, men att de svenska rösterna där gått till SFP.

Maarit Feldt-Ranta säger att det här är i linje med partiets egen analys. Kock tillägger att FSD i Österbotten gick framåt på samma ställen som SDP.

– Så där fick man åtminstone lite credit för frågan om Vasa centralsjukhus, säger han.

Däremot är de trötta på att höra att SDP:s medlemskår är åldrande.

– Det har blivit lite av ett mantra. SFP har ännu äldre och det talas det aldrig om! Man ska titta på alla partier. För många är det en utmaning att tilltala yngre generationer, säger Feldt-Ranta.

För att säkra att det finns tillräckligt med unga representanter har man inom SDP kommit överens om att varje erfaren fullmäktigeledamot ska ta sig an en eller ett par unga kandidater som hen fungerar som mentor för. Bristen på unga kandidater och väljare har emellertid inte varit något stort problem inom FSD. Viktor Kock påpekar att det rentav varit tvärtom i vissa kommuner.

– Förra gången vi skulle skapa vår distriktsstyrelse fick FSD skrapa ihop för att hitta någon pensionär, säger Feldt-Ranta.