Enligt statsminister Juha Sipilä (C) har regeringen enats i flera frågor och besluten presenteras på en presskonferens senare. Reformen innefattar bland annat finansieringen, examensstrukturerna och examensregleringen. I fortsättningen ska man kunna söka in till yrkesutbildningen genom en ansökan som är öppen året runt. Vårens gemensamma ansökan skulle vara till för de som utexaminerats från grundskolan.

Sannfinländarna har bromsat reformen av yrkesutbildningen med anledning av språkexperimentet. Sannfinländarnas ordförandekandidat Sampo Terho sade förra veckan att språkexperimentet med frivillig skolsvenska måste genomföras i en sådan omfattning att resultaten kan mätas och det går att dra vetenskapliga slutsatser av dem.
Men i dag kommer frågan upp på regeringens bord. Yrkesutbildningen behandlas under statsrådets session i dag, bekräftar Undervisningsministeriet.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) sade i fredags på Twitter att reformen går vidare till riksdagen denna vecka.

Ministern sade på fredagen till FNB att man försöker hitta sådana lösningar i reformen som gör att den klubbas igenom i statsrådet så snabbt som möjligt. Ministern ville inte då kommentera uppgifter gällande språkexperimentet eller yrkesutbildningen.