Förhandlingarna om postfördelningen fortsatte i tisdags. Reino Herlevi (C) som leder förhandlingarna berättar att man koncentrerade sig på stadsstyrelsen och stadsfullmäktiges presidium. Han säger att diskussionen sker i god anda och att man börjar ha linjerna klara. Man har valt att avvakta med besluten. Nästa vecka ska man i varje fall kunna slå fast de stora linjerna. Målet är att huvudlinjerna är klara före 15 maj då stadsfullmäktige sitter.

– Vi behov kan fullmäktige då fatta beslut om till exempel att justera förvaltningsstadgan.

Jämställdhetskraven måste uppfyllas och det låter sig inte så lätt göras då könsfördelningen är synnerligen ojämn i det nya fullmäktige. Tre grupper saknar helt kvinnor i fullmäktige.

Herlevi tror inte att det blir några stora förskjutningar i maktbalansen. Valresultatet följer i huvudsak dagens situation proportionellt sett.

Centern gör förstås anspråk på styrelseordförandeposten. Det innebär i princip att SDP ligger bäst till för ordförandeposten i fullmäktige. Herlevi säger att det förstås finns möjligheter till andra lösningar.

Han säger att det i vilket fall som helst är viktigt att alla grupper under är delaktiga i beslutfattandet under den fyraåriga mandatperioden.

– Staden står inför många utmaningar och allas insatser behövs.