Idén om att göra fram­tiden synlig och levande via konst och media startade för cirka ett år sedan på Turun Ammattikorkea­koulu. Flera utbildningsenheter kom med i projektplaneringen, bland dem yrkeshögskolan Novia. Framtidsprojektet är en del av Finlands 100-årsjubileum.

– Det handlar om bilder men vi vill poängtera att det inte är ett konstprojekt utan ett sätt att visualisera framtiden ur olika perspektiv, säger Leif Strengell på Novia.

Tanken är att verkstäder, både fysiska och virtuella, producerar ”framtidskort”. En del verkstäder har redan startat, det är studerande på Novia som samlat grupper för att fundera kring deras syn på fram­tiden.

Alla ska kunna vara med, allt från dagisgrupper till föreningar och enskilda.

– Vi talar om kort, men formatet behöver inte vara fotografi utan all form av media som kan lagras får användas. Vi är inte ute efter en speciell typ av bilder utan här har skaparen frihet att utgående från några frågeställningar göra sin egen tolkning av hur framtiden ser ut.


HSS Media är också med i projektet. Kenneth Myntti, chefredaktör för Österbottens Tidning, är fascinerad av framtiden ur samhälleligt perspektiv. Han vill gärna involvera tidningarnas läsare i det här spännande projektet där alla kan vara med och ge sin syn på vart vi är på väg, eller borde vara på väg.

– Alla är med och skapar den värld vi lever i, i dag kanske mer än någon­sin.

Han refererar till Tomas Björkmans bok ”Världen vi skapar, från Gud till marknaden” där författaren utgår från tesen att mänsklig­heten befinner sig i ett tillstånd av till­tagande kulturell vilsenhet då vi saknar auktoriteter av den typen som kyrkan och religionen tidigare var. Björkman, som är finansman och entreprenör, menar att den enda meningsfulla berättelsen vi har kvar är den om utbud och efterfrågan på marknaden.

– Nu bjuder vi in våra läsare att vara med och forma framtiden. Det här är en framtidsverkstad, ett inter­aktivt forum för läsarna. Genom att skicka in fotografier, ljudkonst, videofilm, animationer, skisser och målningar är man med i det stora projektet om allas vår framtid.

– Ett urval av de bilder som skickas in publiceras i våra egna kanaler, säger Myntti.


Projektet ”2017 framtidsbilder av Finland” samlas på en server, en slags digital vägg som liknar Pinterest. Där blir bilderna tillgängliga och sökbara via hashtags.

– Det finns också en djupare tanke med projektet. Bilderna ska kunna användas av forskare och politiker som underlag för framtids­planering och diskussioner. Säkert kommer någon att vilja skriva sin avhandling om finländarnas bilder av framtiden, tror Leif Strengell.

I Österbotten får projektet en sammanfattning i en framtidskonferens som arrangeras på sen­hösten. Det blir också en stor konferens i Åbo i februari 2018 då projektet avslutas.

Alla som deltar i HSS Medias och Novias framtidsverkstäder deltar i utlottningen av ett halvt års digital prenumeration på någon av HSS Medias tidningar, ett pass till Ruskfestivalen, två grafiska blad och ett originalfotografi.

De som vill vara med i HSS Medias framtidsverkstad skickar sin bild till framtidsbilder@hssmedia.fi

Leif Strengell på Novia kan ge mer information om de övriga verk­städerna.

HSS Medias framtidsverkstad

  • Gör ditt eget framtidskort baserat på någon av följande frågor:
  • Välj en betydande sak ur samtiden. Hurudan möjlig framtid ser du i den?
  • Hurudana möjligheter ser du i din egen framtid? Vilka av dessa möjligheter skulle du välja?
  • Hurudan stig leder dig mot din önskade framtid? Vad ser du längs stigen?
  • Hur kan du själv påverka din egen framtid så att den blir som du önskar?
  • Skapa dina bilder via mobil­telefonkamera. Det är fritt att uttrycka sig med foto, video, film, animation eller genom att fotografera handgjorda teckningar, skulpturer, skisser, installationer med mera.
  • Bilden får gärna ha en titel och en tillhörande liten berättelse.
  • Bilderna läggs upp på en digital vägg. I och med att du deltar godkänner du att bilden publiceras och används för projektet ”2017 framtidsbilder av Finland” i publikationer tryckta och digitala medier, på sociala medier och på olika tillställningar inom projektet samt för seminarier och forskning.
  • Projektägarna har rätt att moderera de insända bidragen.
  • HSS Medias delprojekt avslutas den 15 juni.
  • I epostmeddelandet med bilden ska det också ingå ditt namn, telefonnummer och epostadress.
  • Skicka in dina bilder till: framtidsbilder@hssmedia.fi