Ledarna för de 27 medlemsstater som blir kvar när Storbritannien lämnar EU har nu enhälligt godkänt riktlinjerna för förhandlingarna om det brittiska utträdet, enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

En efter en talade de 27 stats- och regeringschefer som samlas i den nya Europabyggnaden i centrala Bryssel om vikten av att visa upp en samlad front i kommande utträdesförhandlingar med Storbritannien.

Och enighet ska inte ses som något negativt gentemot London, manar EU:s chefsförhandlare, den franske förre utrikesministern Michel Barnier.

– Vi är här för att markera enigheten mellan de 27. Och den enigheten är inte riktad mot Storbritannien. Den är till och med i deras intresse, säger Barnier.

Skilsmässa först

Det förhandlingsmandat som de 27 ledarna enats om i dag består av sju sidor med 26 punkter som i grova drag går igenom ordningen för hur förhandlingarna ska gå till och vilka principer som ska gälla.

Tanken är att förhandlingarna sedan ska inledas med att först och främst reda ut själva "skilsmässan": om vilka regler ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och britter i övriga EU, och om vem som ska betala vad.

– Innan vi bestämmer oss om framtiden måste vi reda ut vårt förflutna, säger permanente rådsordföranden Donald Tusk på väg in till dagens möte i Bryssel.

– Vi måste ha ordentliga garantier för alla medborgare och deras familjer – på båda sidor – som berörs av brexit. Det här är vår första prioritet. Kommissionen har redan förberett en detaljerad lista på medborgarrättigheter som vi vill skydda, säger Tusk.

Kommer att kosta

– Vi vill även i framtiden ha goda relationer till Storbritannien, men vi vill också gemensamt företräda våra intressen. Det har hittills lyckats extremt väl, vilket är en god utgångspunkt för förhandlingarna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg in till mötet.

Frankrikes president François Hollande betonade samtidigt att det brittiska utträdet också är kopplat till att britterna tar sin del av de gemensamma kostnader som finns inom EU.

– Det kommer oundvikligen att bli ett pris och en kostnad för Storbritannien. Det är ett val de har gjort, sade Hollande.

Förhoppningen är att utträdesförhandlingarna på allvar ska kunna börja i sommar, så snart som det brittiska nyvalet den 8 juni är överstökat. I Bryssel räknas med åtminstone en förhandlingsrunda i sommar. Därefter lär de tuffare bitarna börja avhandlas under hösten.

Finland vill ha läkemedelsverk

Då någon gång ska det även parallellt avgöras var de EU-myndigheter som i dag finns i Storbritannien ska vara placerade framöver.

Finland och Sverige är två av många spekulanter på att ta över EU:s medicinska myndighet (EMA).

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Finland gör allt det kan för att få ta över myndigheten efter Storbritannien.

Finland tänker enligt Sipilä marknadsföra sitt läkemedelskunnande för de andra medlemsländerna. Det som talar emot Finland i den här frågan är att det stora kemikalieverket redan finns här.

Debatten om var EU:s läkemedelsverk och bankmyndighet ska placeras när de flyttar från Storbritannien kör igång i dag.