Kraftmätningen inleds bara timmar efter kärnvapendiktaturen Nordkoreas misslyckade robottest.

Manövern syftar bland annat till att öva på att hejda robotangrepp, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

"Sydkoreanska och amerikanska anfallsstyrkor inledde en övning i Östra havet vid klockan 18.00 i dag med anledning av den rådande säkerhetssituationen", heter det i ett uttalande av sydkoreanska flottan.

Ett franskt örlogsfartyg anlände också till Japan på lördagen för en gemensam militärövning, där även brittiska soldater kommer att delta, rapporterar Reuters.

Den nordkoreanska roboten avfyrades tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, enligt sydkoreansk och amerikansk militär – bara timmar efter att de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd hade träffats för att avhandla Nordkoreakrisen.

"Illa!", skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

Men testet rapporteras ha misslyckats och roboten nådde aldrig särskilt långt.

"Hot mot Japan"

Från Sydkorea kommer starka fördömanden. Moon Jae-In, som väntas bli landets nye president efter valet i maj, uppmanar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att "omedelbart sluta med sina vårdslösa och provokativa handlingar" och i stället samarbeta med det internationella samfundet.

Samtidigt anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrån KCNA, USA för att ligga bakom det upptrissade läget i regionen: "Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomligt ansvarigt för det, oavsett vem som utför en förebyggande attack."

Den gemensamma militärövningen med Sydkorea ses som en provokation av Pyongyang, och Kina har uppmanat USA att sätta stopp för den.

Grannländerna Japan och Ryssland är tydliga med att de inte vill ha en militär lösning på krisen.

Det nya robottestet upprör Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Det är ett stort hot mot vårt land. Det här är absolut inte acceptabelt, säger Abe som vädjar till det internationella samfundet att visa solidaritet.

Förväntningar på Kina

Shinzo Abe säger att Pekings roll i att försöka lösa situationen är "extremt viktig", och han välkomnar Donald Trumps samtal om krisen med Kinas president Xi Jinping.

– Som premiärminister fokuserar jag på Kinas respons. Kina, hoppas jag, kommer att spela en konstruktiv roll. Jag har höga förväntningar på att Kina agerar på rätt sätt, säger Abe enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ett ansvar som Kina, som hållit Nordkorea under armarna, dock inte vill bära ensamt. Vid mötet i FN sade landets utrikesminister Wang Yi att det inte bara är upp till Kina att lösa problemet med Nordkorea.

– Nyckeln till att lösa kärnvapenfrågan på halvön ligger inte i händerna på den kinesiska sidan, sade Wang Yi.

Prata med Trump

Även Filippinernas president Rodrigo Duterte har saker att säga i frågan. Under ett möte med Donald Trump ska han – i sin roll som ordförande för sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean – mana presidenten till besinning och att inte spela Nordkoreas diktator i händerna. Det meddelade Duterte på en pressträff i Manila på lördagen.

– Killen (Kim Jong-Un) vill helt enkelt göra slut på världen, det är därför han är väldigt glad. Han ler alltid. Men han vill verkligen göra slut på allt, sade Duterte.