Två segrar och en förlust blev saldot för herrarnas ishockeylandslag i Euro Hockey Tour – genrepet före VM.

Viktigare än de enskilda matchresultaten är ändå att turneringen i Ceske Budejovice var den sista chansen för spelarna att visa upp sig för landslagsleldningen inför VM, som börjar på fredag.

Chefstränaren Lauri Marjamäki säger att den största delen av VM-truppen redan är klar.

– Vi har ännu några frågetecken. Vi tillkännager det slutliga laget i morgon (måndag), säger Marjamäki.

Finland besegrade Sverige med 3–2 i den sista EHT-matchen.

Åtminstone matchens lirare Oskar Osala spelade sig slutgiltigt in i VM-truppen.

Osala gjorde första målet och segermålet. Han fick en assist för Tomi Sallinens 2–0-mål.

Osala och Sallinen spelade i fjärdekedjan, som var i toppform mot Tre Kronor. Kedjans tredje länk Markus Hännikäinen noterades för två assister i matchen.

– Oskar Osalas insats var hård, segermål och mycket bra tekningar. Hännikäinen är en skridskostark arbetsmyra, säger Marjamäki.

Men trots segern spelade Finland tidvis ganska jämntjockt mot Sverige.

Osalas första mål kom via backen Henrik Tömmernes. Pucken studsade via hans hjälm i stolpen och sedan via målvakten Viktor Fasth in till 1–0. Sallinen utökade ledningen genom att slå in en löspuck vid 8.12.

Svensken Anton Strålman reducerade en dryg minut senare och med 13 sekunder kvar av perioden prickade Victor Hedman in 2–2 till höger om målvakten Joonas Korpisalo.

Avgörandet kom i sista perioden när Osala petade in en retur bakom Fasth.

Trots bristerna är Marjamäki belåten över försvarsspelet och spelet i numerärt underläge mot Ryssland.

– De utgör vår grund. Anfallet och poweplay måste vi utveckla, säger chefstränaren.

En fråga är om det i Lejonens lag i EHT-turneringen fanns färdiga anfallskedjor eller hela femmor som också kommer att duga i VM.

– Vissa radarpar spelade redan ihop men de hela kedjorna måste vi ännu ta en funderare på.

VM i Tyskland och Frankrike börjar på fredag. Finland spelar sitt gruppspel i Paris.