Efter det kulna vädret på valborgsmässoafton fick solskenet folk att gå ut i stora skaror i södra Finland på första maj.

Utanför Presidentens slott var det trängsel när många ville följa med första maj-hälsningarna. På eftermiddagen var det så mycket firande människor ute i huvudstaden att Helsingforsregionens trafik HRT fick ställa in flera bussavgångar.

Akademiska sångföreningen sjöng in våren i Kajsaniemiparken i Helsingfors i strålande solsken. Konserten började traditionsenligt med Längtan till landet, även kände som Vintern rasat. Den avslutades med Modersmålets sång.

Konserten direktsändes i Yle Vega med Benny Törnroos som konferencier.

I Brunnsparken i samma stad hade det gått så vilt till kvällen innan att polisen tömde parken på grund av upprepade stölder och misshandel. Enligt polisen fanns det grupper som gick omkring bland de festande ungdomarna och misshandlade dem som kom emot. Ett tiotal tillfälliga toaletter stacks också i brand av bråkmakare.

Fortkörare och rattfyllerister

Polisen ertappade många rattfyllerister i olika delar av landet under valborgshelgen.

I Puolanka fick en förare körförbud efter att ha bucklat till en parkerad bil utanför en butik på valborgsmässoafton och inte stannat förrän den parkerade bilens ägare sprang ut framför hans bil. Mannen blåste 0,71 promille i polisens alkometer. Samma man misstänks också ha krockat mot ett trafikmärke och en lyktstolpe.

Också en ung kvinna blev av med körkortet efter att ha kört en traktor-fyrhjuling med en passagerare med sig i centrum av Forssa utan att bry sig om trafikmärkena om förbjuden körriktning. Polisens blåstest visade att hon var rattfull. Polisen förde henne hem till hennes föräldrar för att nyktra till.

Polisen grep också flera bilister för fortkörning. På Tusbyleden stoppade polisen en man som körde 220 kilometer i timmen i ett område med 100 kilometers begränsning.

Många gav sig också ut till sommarstugorna i helgen. Stuglivet gick inte helt utan problem, och markbränder bröt ut på flera orter. I Ypäjä ledde grillandet till en brand som spred sig till ett område på ungefär en hektar och hotade sprida sig till ett hus. Man lyckades dock få kontroll över branden i tid, och ingen skadades.