President Mauno Koivisto avled den 12 maj 2017 klockan 21.15 på Mejlans sjukhus. President Mauno Henrik Koivisto var vid sin död 93 år gammal.

Mauno Koivisto var Republiken Finlands president i tolv år från 1982 till 1994. Han var Finlands nionde president. Innan han blev president var Koivisto bland annat premiärminister, statsminister och chefdirektör för Finlands Bank.

President Koivisto läggs i gravens vila vid en statlig begravning som förrättas vid en tidpunkt som meddelas senare.

Tidigare i dag uppgavs att Koivisto hälsotillstånd förvärrats och att han tagits in för palliativ vård. Han hade Alzheimers sjukdom och togs in på ett vårdhem i mars.

Hustrun Tellervo Koivisto berättade i en intervju för tidskriften Eeva i januari att hans närminme inte längre fungerar.

– Min mans närminne fungerar inte, men när ett lämpligt samtalsämne dyker upp kan han ge en hel föreläsning i ämnet med ett stiliserat språk, sade fru Koivisto i intervjun.
Hon berättade att insjuknandet varit en lång och långsam process.

– Så småningom har jag märkt att nya saker inte längre når fram. Nyheterna intresserar inte honom längre och han närmast bläddrar sig genom tidningen. Då den andra saknar ett närförflutet minskar de gemensamma samtalsämnena.

Paret var gifta i 64 år.

Socialdemokraten Mauno Koivisto var president under två perioder åren 1982–1994. Före det hade han redan agerat som tillförordnad president sedan Urho Kekkonen 1981 tvingades avstå uppdraget av hälsoskäl.

Före presidentposten var han bland annat finansminister, statsminister och chef för Finlands Bank.

"En stor president"

  • Många politiker hyllade president Mauno Koivisto på Twitter efter sorgebudet.
  • Pekka Haavisto (De gröna): Jag hyllar respektfullt Mauno Koivisto. Som president ledde han landet genom brytningsfasen till EU-medlemskap och en normal parlamentarism. 
  • Antti Rinne (SDP): President Mauno Koivistos död är ett stort sorgebesked. En stor man för republiken och arbetarrörelsen är borta. En era tar slut. 
  • Anni Sinnemäki: Vila i frid i Mauno Koivisto. Styrka till Tellervo och Assi Koivisto. 
  • Anna-Maja Henriksson (SFP): Mina kondoleanser till president Mauno Koivistos anhöriga.
  • Ville Niinistö (De gröna): Mauno Koivisto var en stor president. En kompromisslös demokrat med rättskänsla som inskränkte sin egen makt för att stärka demokratin. Tack.