Birkalands tingsrätt ogillade åtalen för mord i terroristiskt syfte, grovt krigsbrott samt grov misshandel i terroristiskt syfte och medhjälp till brotten.

Enligt åtalet hade brödarna deltagit i massamordet i Camp Speicher då IS dödade över tusen män. Offren var obeväpnade soldater och rekryter i den irakiska armén som dragit sig tillbaka från striderna.

En del av vittnen hördes som anonyma från Irak. Rätten lyfter i sin dom fram att den irakiska domaren stoppade frågor som gällde hur irakiska utredare genomfört förhören under förundersökningen.

Utöver det var förhörsprotokollen från Irak skrivna på en mera generell nivå än vad man gör i Finland. Vittnens utsagor hade inte heller kontrollerats noggrant.

– Därmed är det i vilket fall som helst osäkert att dra slutsatser från förhörsprotokollen i fråga, konstaterade tingsrätten.

Sen identifiering

Enligt åklagaren hade någondera av tvillingarna skjutit minst 11 människor. Att bröderna ser lika ut utgjorde ett problem under hela rättegången.

Tingsrätten anser att det inte finns tillräcklig information om hur identifieringen från fotografierna gjorts.

– Det kan ha haft betydelse för identifieringen att de anonyma vittnena identifierade två bröder som ser lika ut, de kan ha sökt efter de till utseende mest passande alternativen bland fotografierna.

Rätten tar även i beaktande att identifieringen gjordes 2,5 år efter massmordet.

Att fyra av de centrala vittnena var anonyma har gjort det svårt att utreda deras bakgrund och kopplingar.

Rätten konstaterar att det var lagenligt att använda anonyma vittnen i fallet, men att det borde ha funnits tillräckligt med annat bevismaterial för att stöda deras utsagor. Så var det inte i det här fallet, anser tingsrätten.